Jobul plătit cu 14.000 de lei pentru care nu există candidaţi. Angajaţii se pot califica şi la locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tractoriştii pot ajunge să câştige şi 14.000 de lei într-o lună. FOTO Pixabay
Tractoriştii pot ajunge să câştige şi 14.000 de lei într-o lună. FOTO Pixabay

Creşterea necontrolată a preţurilor erodează puterea de cumpărare a românilor, iar salariile le ajung de pe o zi pe alta. Există însă şi domenii în care angajaţii nu trebuie să aibă o pregătire specială pentru a avea venituri comparabile cu cele din IT şi să nu resimtă actualele probleme

Cu un salariu minim net puţin peste 1.500 de lei, echivalentul a numai 300 de euro, România este una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană. Aproape două milioane de români sunt plătiţi cu salariul minim, însă există şi salarii incomparabil mai mari. 

Mult mai bune sunt salariile din construcţii, IT, telecomunicaţii sau retail. Spre exemplu, în domeniul construcţiilor aproape jumătate dintre angajaţi câştigă între 2.000 şi 4.000 de lei net şi doar 2,9% câştigă sub 2.000 de lei pe lună. Totodată, o treime dintre angajaţii din con­struc­ţii (34,5%) câştigă între 4.000 şi 7.000 de lei net pe lună, potrivit da­telor introduse de peste 370.000 de spe­cialişti care lucrează în acest sec­tor în Salario, comparatorul de salarii al platformei de recrutare eJobs şi citate de ZF.

În acelaşi timp, fermierii români se plâng că nu găsesc tractorişti, cu toate că le oferă salarii ce pot ajunge până la 14.000 de lei, notează Europa Liberă. Tractoriştii cu experienţă preferă să lucreze în Occident, iar cei puţini rămaşi în România sunt la mare căutare. De altfel, s-a ajuns în situaţia în care tractoriştii sunt mai greu de găsit chiar şi decât IT-iştii. 

„Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajaţii care lucrează pe utilaje mai puţin costisitoare. Sunt câţiva angajaţi care într-adevăr ajung la 12.000 – 14.000 de lei”, a spus, potrivit sursei citate, Dimitrie Muscă,  administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici. În disperare de cauză, unii dintre fermieri angajează tineri pe care îi califică la locul de muncă pentru a deveni tractorişti, însă de cele mai multe ori aceştia pleacă după doar două sau trei luni. 

„Noi le facem şi ucenicia uneori. După această perioadă foarte mulţi pleacă. Deseori, oamenii aleg să plece în străinătate”, s-a plâns fermierul Cristian Stoica. În lipsa altor soluţii, din cauza lipsei tractoriştilor, tot mai mulţi fermieri învaţă să-şi conducă singuri tractoarele şi utilajele agricole.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Românul care a reuşit imposibilul. Are mâinile amputate, dar a obţinut permisul auto în Spania

Românul care a dat lovitura în capitala mondială a muzicii live. „E mai uşor să începi o afacere în SUA, dar şi rigorile sunt mai mari”

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite