Încă o investiţie uriaşă anunţată la Cluj. „Costă 600 de milioane de euro, iar lucrările vor începe în 2023”

0
0
Traficul le dă mari bătăi de cap clujenilor. FOTO Pixabay
Traficul le dă mari bătăi de cap clujenilor. FOTO Pixabay

Clujul este unul dintre oraşele care au investit în infrastructură, însă chiar şi aşa traficul continuă să fie infernal. Capitala Ardealului investeşte peste un miliard de euro în metrou, bani proveniţi din fonduri europene, şi pregăteşte o altă investiţie de proporţii în speranţa că va reuşi să simplifice traficul.

Cel mai aglomerat oraş din ţară, la concurenţă cu Capitala, Clujul se sufocă pe zi ce trece din cauza ambuteiajelor, iar traficul este realmente de coşmar. Pentru a rezolva problema, autorităţile locale pariază pe metrou, în speranţa că transportul subteran va degreva traficul infernal. Însă metroul nu ajunge. 

Clujul intenţionează să profite de fondurile europene şi să-şi construiască centura metropolitană cu 600 de milioane de euro. Deşi primarul Emil Boc spera iniţial că banii vor veni prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), de aici vor veni doar 310 milioane de euro, bani destinaţi metroului. 

Însă fostul premier nu e dezamăgit şi spune că există soluţii. Astfel, banii ar urma să vină tot de la Bruxelles, dar prin Programul Operaţional Sectorial – POS Transport, 2021-2027.

„Anul acesta se termină documentaţia, un an va dura licitaţia publică. Dacă totul decurge normal, în 2023 începem lucrările la centura metropolitană”, a spus Emil Boc.

Centura metropolitană a Clujui va avea o lungime de 41,8 kilometri şi va avea 20 de noduri. Lucrările ar urma să fie gata în anul 2027. Până acum, Clujul are doar o variantă de ocolire, centura de ocolire Vâlcele – Apahida, cea mai costisitoare centură din România la vremea edificării sale, dar care rezolvă problemele doar în partea de est a oraşului. Cei 24 de kilometri de centură au costat 162 de milioane de euro, iar lucrările au durat din 2006 şi până în 2012. 

Vă mai recomandăm şi:

Elena Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România. Ideile par luate din filme SF: cumpărături cu drone şi telegondolă spre aeroport

Cum va arăta metroul din Cluj: trenuri complet automate şi sisteme bazate pe inteligenţa artificială

Mai multe - Cluj-Napoca

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite