Dramele de la capătul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liza Iancu a scăpat de deportare în Siberia şi a fugit în România
Liza Iancu a scăpat de deportare în Siberia şi a fugit în România

Documentarul „Acolo unde se termină Europa“ va fi difuzat de la 17.30, la Casa de Cultură a Studenţilor şi va fi urmat de o dezbatere organizată de Foreign Policy. În peliculă sunt povestite dramele locuitorilor care trăiesc la graniţa de est a Uniunii Europene.

O femeie, alături de alte câteva sute de  moldoveni, aşteaptă la coadă zile întregi să primească viza pentru a intra în România. „Mi-am lăsat copilul peste graniţă, în România. De trei luni nu pot face viza, să ajung la el“, spune femeia disperată. Feodosie Cârnovici, din Cahul, Moldova nu şi-a părăsit niciodată satul. Cu toate acestea, a trăit în trei ţări diferite: România, URSS şi acum Republica Moldova.

Povestea lor şi a altora ca ei a fost surprinsă de filmul „Acolo unde se termină Europa” („Where Europe Ends“) care va rula, azi, de la 17.30, în sala „Europa“ a Casei de Cultură a Studenţilor, în cadrul unui eveniment organizat de revista Foreign Policy România. Documentarul realizat de Alina Mungiu-Pippidi vorbeşte despre incredibila poveste a celor care trăiesc în imediata apropiere a graniţei Uniunii Europene, în Ucraina şi Republica Moldova.

După difuzarea peliculei urmează o dezbatere la care participă Sorin Ioniţă, publicist, expert în politici publice şi director executiv al Societăţii Academice Române, Vasile Puşcas, fost ministru al Afacerilor Europene, Ovidiu Pecican, istoric şi publicist, alături de redactorul-şef al Foreign Policy România, Ovidiu Nahoi.

Regim uman de vize

Documentarul militează mai mult pentru un regim uman de vize, decât pentru lărgirea Uniunii Europene către Moldova sau Ucraina. „Eu pledez pentru un regim uman de vize, ca şi pentru ajutarea acestor ţări, nu neapărat includerea lor în UE. (…) La ora asta traficanţii trec frontieră când vor ei, că aşa e în toată lumea, criminalii au acte false, iar o absolventă de Cambridge ucraineană, selecţionată pentru o şcoală de vară la Berlin, nu a putut veni pentru că era tânără, blondă şi un funcţionar la o ambasadă Schengen a evaluat-o că are potenţialul să fie traficată. E o porcărie fără seamăn, acest regim discreţionar care-i face să sufere mai ales pe studenţi sau pe oamenii care au rude în ţările vecine, trebuie să înceteze”, a declarat pentru „Adevărul de Seară“, Alina Mungiu-Pippidi, realizatoarea şi scenarista filmului.

La graniţa Europei se schimbă şi roţile la tren

Documentarul a fost filmat de cel care semnat şi regia filmului, Sinişa Dragin. „Am filmat în vara-toamna anului 2008, în Moldova, Bugeac (sudul Ucrainei), Odesa, Transnistria, Bucovina şi Transcarpatia, în regiunea Mării Negre, de exemplu din Crimeea. Toate ilustrează imaginea unei frontiere cândva europene, cu cetăţi genoveze şi ruine bizantine. Azi, e un „no man's land“, a spus realizatoarea Alina Mungiu. „A fost foarte complicat să filmăm acolo. În câteva locuri am obţinut aporbări să filmăm, am vorbit cu poliţia, dar când ne-am apucat să dăm drumul la cameră, s-au răzgândit. Aşa s-a întâmplat când am vrut să surprindem momentul în care se schimbă roţile la tren, pentru a trece la alt ecartament, la graniţă”, a declarat Sinişa Dragin. El a mai spus cât de frică le era oamenilor să vorbească în faţa camerei de luat vederi, de frică „să nu păţească ceva“.

Lansare europeană

Filmul va fi lansat oficial la Bruxelles, în 20 aprilie, la Institutul Francez de Relaţii Internaţionale. Alina Mungiu-Pippidi a realizat secenariul, iar imaginea şi regia sunt semnate de Sinişa Dragin, din Serbia. El este absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti şi din 1992 este cameraman al Agenţiei Internaţionale de Presă Reuters.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite