Drama unei celebre soprane ucrainene. A riscat totul şi a fugit din calea bombelor ruseşti, iar acum are un mesaj special

0
0
Soprana Anna Bondarenko a reuşit cu greu să fugă din Odessa. FOTO Opera Naţională Română din Cluj
Soprana Anna Bondarenko a reuşit cu greu să fugă din Odessa. FOTO Opera Naţională Română din Cluj

Soprana Anna Bondarenko, solistă a Operei Naţionale din Odessa, va urca pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Nu este însă singura: colega ei Olga Ovcharenko li se va alătura din această primăvară artiştilor români.

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca îşi arată în continuare susţinerea pentru poporul ucrainean şi pentru artiştii uimitori ai acestei naţiuni greu încercate ce trece prin momente de neimaginat, prin găzduirea sopranelor Anna Bondarenko şi Olga Ovcharenko la Cluj-Napoca, dar şi prin distribuirea Annei Bondarenko în rolul Tatiana, în spectacolul Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski. 

Spectacolul va avea loc în data de 1 aprilie 2022, pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, începând cu ora 18:30.

Solistă a Operei Naţionale şi Baletului din Odessa, Anna Bondarenko a fugit din calea războiului şi, după un drum riscant, a ajuns în siguranţă la Cluj-Napoca. În semn de solidaritate, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca îi oferă tot sprijinul pentru ca aceasta să-şi poată continua activitatea profesională şi să beneficieze de tot ce are nevoie, în această perioadă. 

Pentru Anna însă, cel mai important este faptul că are posibilitatea de a colabora cu Opera Naţională Română din Cluj-Napoca într-o serie de spectacole, în care va putea transmite tot ceea ce simte, în cel mai emoţionant mod, interpretând roluri atât de dragi şi pline de semnificaţie. Iar primul rol este Tatiana în distribuţia spectacolului Evgheni Oneghin.

Recital de muzică ucraineană pentru refugiaţi

În cursul lunii aprilie, cele două soprane - Anna Bondarenko şi Olga Ovcharenko – alături de mezzosoprana de origine ucraineană Liza Kadelnik, angajată a instituţiei clujene, vor susţine un recital de muzică ucraineană, dedicat refugiaţilor ucraineni din Cluj-Napoca, unde aceştia vor avea acces gratuit.

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca este mereu cu gândul la suferinţa poporului ucrainean, astfel că în data de 4 martie a susţinut spectacolul The Armed Man: Misă pentru pace de Karl Jenkins, realizat în parteneriat umanitar cu Filarmonica de Stat din Oradea, iar în urma acestui eveniment, cu ajutorul publicului au fost strânşi peste 20.000 lei ce vor fi donaţi pentru ajutarea refugiaţilor ucraineni.

„Prin urmare, în data de 1 aprilie, începând cu ora 18:30, vă invităm la spectacolul Evgheni Oneghin de P.I. Ceaikovski, unde dorim să o facem pe Anna Bondarenko să se simtă ca acasă şi să simtă totodată, căldura, emoţia şi sprijinul unui public deosebit, pentru care suntem extrem de recunoscători. Suntem profund îngrijoraţi de tot ce se întâmplă în Ucraina, dezaprobăm cu fermitate toate agresiunile Rusiei împotriva poporului ucrainean, sub nicio formă agresiunea nu poate fi tolerată sau justificată”, au informat reprezentanţii Operei Naţionale Române din Cluj.

În acelaşi timp, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca nu va exclude în niciun caz din repertoriul său, niciun artist sau compozitor rus, doar pe baza originii etnice. 

„Suntem cu toţii parte a unei lumi culturale ce nu va putea fi divizată nicidecum de astfel de contexte. Opera Naţională Română din Cluj-Napoca susţine cu tărie faptul că muzica este limbajul universal al păcii, indiferent de perioadele pe care le traversează omenirea, mai ales că cea mai importantă misiune a muzicii este limbajul universal pe care îl creează”, au mai afirmat reprezentanţii Operei Naţionale Române din Cluj.

Mesajul Annei

Soprana Anna Bondarenko, cetăţean ucrainean fugit din calea războiului, întăreşte acest mesaj interpretând un rol atât de important într-o operă de referinţă a compozitorului rus, P.I. Ceaikovski, Evgheni Oneghin, în premieră pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Momentul va fi extrem de emoţionant, observând cum muzica deschide dialogul pentru pace, depăşind toate barierele şi aducând speranţa în sufletele noastre.

Evgheni Oneghin (1877-1878) este prima dintre cele trei opere scrise de compozitorul Piotr Ilici Ceaikovski pe baza textelor lui Aleksandr Puşkin, scriitorul a cărui creaţie marchează începutul literaturii moderne ruse şi trecerea de pe poziţiile percepţiei romantice a prezentului către o oglindire realistă a subiectelor abordate.

La Cluj-Napoca, cea mai recentă producţie a spectacolului Evgheni Oneghin de P.I. Ceaikovski a avut premiera la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca în luna martie 2016. Distribuţia spectacolului din 1 aprilie este formată din: baritonul Florin Estefan în rolul titular, soprana Anna Bondarenko în rolul Tatiana (invitată), tenorul Eusebiu Huţan în rolul Lenski (debut), mezzosoprana Janetka Hosco în rolul Olga (debut), aflaţi sub bagheta dirijorului invitat, Cristian Spătaru (debut). Punerea în scenă îi aparţine Mihaelei Bogdan, scenografia este semnată de Viorica Petrovici, iar coregrafia este a maestrului Vasile Solomon.   

Vă mai recomandăm şi:

Explicaţiile unui expert de la Princeton despre viitorul relaţiilor româno - americane. La ce să ne aşteptăm

Lista marilor erori făcute de Putin, în viziunea unui analist român. „A pierdut de două săptămâni războiul”

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite