Consiliul Judeţean Cluj cere din nou stare de alertă la Pata Rât. Instituţia a fost amendată cu 80.000 de lei

0
0
Garda de Mediu a amendat cu 80.000 de lei Consiliul Judeţean pentru că nu a rezolvat problema levigatului. FOTO: Istvan Szakats
Garda de Mediu a amendat cu 80.000 de lei Consiliul Judeţean pentru că nu a rezolvat problema levigatului. FOTO: Istvan Szakats

Garda de Mediu a amendat Consiliul Judeţean Cluj cu 80.000 de lei, zilele trecute, pentru că nu a reuşit să elimine „lacul” de levigat de la Pata Rât în termenul solicitat. Consiliul Judeţean, care a cerut acum circa o lună instaurarea stării de alertă pentru a reuşi să respecte termenele impus de Garda de Mediu, mai face o solicitare în acest sens şi astăzi.

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a primit în cursul zilei de luni, 27 noiembrie a.c., Avizul de forţă majoră eliberat de Camera de Comerţ şi Industrie Cluj privind alunecările de la depozitul neconform de la Pata Rât.  „Documentul arată arată fără echivoc faptul că solicitările repetate ale Consiliului Judeţean Cluj privind existenţa unui situaţii de urgenţă, generatoare a stării de alertă, se confirmă: „se apreciază ca şi cauze ale producerii evenimentului existenţa unui cumul de mai mulţi factori imprevizibili, insurmontabili şi de neevitat ce au stat la baza producerii situaţiei de forţă majoră”, se arată într-un comunicat trimis de CJ.

Se va cere din nou starea de alertă

„Astfel, având în vedere poziţia CCI Cluj, prin care aceasta a calificat evenimentul produs la Pata Rât în luna iulie a acestui an drept unul imprevizibil şi independent de voinţa părţilor, specific situaţiilor de forţă majoră, Consiliul Judeţean Cluj se va re-adresa în cursul acestei zile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) al judeţului Cluj pentru convocarea acestui organism şi, respectiv, stabilirea unui grup de suport tehnic pentru implementarea măsurilor care trebuie luate de îndată, în urma constatării situaţiei invocate de instituţia în a cărui competenţă legală întră şi avizarea cazurilor de forţă majoră”, se mai arată în comunicat. 

Vor fi daţi în judecată

Consiliul Judeţean Cluj îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă membri CJSU Cluj care s-au opus, încă din luna septembrie 2017, declarării stării de alertă, şi care, prin neasumarea răspunderii, au determinat o potenţare a consecinţelor poluării accidentale din acel areal, susţin reprezentanţii CJ Cluj. 

Cum se va rezolva problema levigatului         

„În ceea ce priveşte problema levigatului de la Pata Rât, în funcţie de răspunsul primit din partea CJSU Cluj, dar şi a soluţiei tehnice recomandate de expertul contractat de Consiliul Judeţean Cluj în acest sens, forul administrativ judeţean va continua acţiunea de depoluare a zonei. Astfel, în ceea ce priveşte lacul de levigat acumulat până în acest moment şi a cărui concentraţie este una diluată, Consiliul Judeţean Cluj va acţiona pentru depoluarea treptată a acestuia având în vedere cantitatea strânsă. Referitor la levigatul pur, toxic, în concentraţie ridicată, care se scurge din corpul depozitului, acesta va fi captat în cele două bazine de decantare şi mai departe redirecţionat spre staţia de osmoză. În acest sens, Consiliul Judeţean a obţinut acordul proprietarilor pentru amplasarea staţiei de osmoză, motiv pentru care domnul Alin Tişe va elibera ordinul de începere la lucrărilor. De asemenea, în ceea ce priveşte reluarea acţiunii de închidere a depozitului neconform de la Pata Rât, antreprenorul va efectua în perioada imediat următoare, în regim de urgenţă, o serie de lucrări stabilite de experţi şi autorizate de către Inginer”, se mai arată în comunicat. 

Amendă de 80.000 de lei pentru Consiliul Judeţean Cluj

Garda Naţională de Mediu a amendat, zilele trecute, Consiliul Judeţean Cluj cu 80.000 lei pentru lacul de levigat de la Pata Rât.

 În perioada 10-13.11.2017, comisarii GNM—CJ Cluj au efectuat un control planificat la depozitul de deşeuri municipale Pata Rât judeţul Cluj, acţiune ce a vizat verificarea stadiului implementării proiectului SMID ('Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor') în judeţul Cluj, respectiv al închiderii depozitelor neconforme din zonă şi verificarea realizării măsurilor impuse în controalele anterioare.

„În timpul controlului, s-a constatat că una din măsurile trasate anterior, respectiv 'realizarea sistemului de colectare/ tratare/ eliminare a levigatului acumulat în zona adiacentă depozitului de deşeuri Pata Rât şi de pe corpul depozitului sau transferarea operaţiunii către un operator economic autorizat, care să asigure stoparea deversărilor de levigat direct în pârâul Zăpodie sau în zonele adiacente depozitului', nu a fost realizată”, arată Biroul de Presă al Gărzii de Mediu. 

 Ca urmare a faptului că termenul pentru îndeplinirea acestei măsuri a fost depăşit, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au sancţionat Consiliul Judeţean Cluj, în calitatea sa de titular al Acordului de Mediu, cu o amendă contravenţională în valoare de 80.000 lei şi au dispus noi măsuri de remediere cu termene stabilite, urmând ca la expirarea acestor termene să se realizeze un nou control pe amplasament, precizează biroul de presă al Gărzii Naţionale de Mediu.

Citeşte şi

VIDEO Preşedintele CJ Cluj s-a certat două ore cu prefectul pentru Pata Rât, fără rezultat: „Sunteţi un incompetent. Ministrul Mediului, o răţuşcă”

FOTO VIDEO Incendiu la groapa de gunoi a Clujului. Focul a fost stins după 23 de ore  

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite