Centrul Cultural Transilvania, proiect de 64 de milioane de euro la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul Centrului Cultural Transilvania.
Proiectul Centrului Cultural Transilvania.

Primăria Cluj-Napoca a finalizat studiul de fezabilitate pentru realizarea unui centru cultural care să cuprindă sediul Filarmonicii şi al altor instituţii culturale din oraş. Studiul, care va fi votat joi, în Consiliul Local, stabileşte că investiţia se ridică la 64 de milioane de euro. Ca finanţare sunt prevăzute fonduri locale şi, posibil, finanţări europene.

Consiliul local Cluj-Napoca va analiza, data de 14 noiembrie 2013,  aprobarea indicatorilor tehnico - economici la obiectivul de investiţii Ansamblul “Centrul Cultural Transilvania”., care va găzdui clădirea sălii de concerte, sediul Filarmonicii Transilvania, precum şi o piaţetă, parcare şi anexe. Conform studiului de fezabilitate realizat de proiectantul S.C. VAAL ARHITECTURA S.R.L. rezultă o valoare estimată a ansamblului de 288 de milioane de lei (fără T.V.A.) – 64 milioane de euro - din care valoarea estimată pentru construcţie şi montaj este de 202.872,1 mii lei ( fără T.V.A.). Suprafaţa desfăşurată a proiectului este de 46.000 mp, din care Suprafaţa de carosabil este de 1.740 mp, Suprafaţa pietonală - 3.283 mp, iar Suprafaţa de spaţii verzi de 475 mp. Durata estimată de realizare a investiţiei este de 4 ani, finanţarea investiţiei realizându-se din bugetul local şi alte surse constituite conform prevederilor legale. Amplasamentul acestui proiect major de investiţii este situat in intravilanul Municipiului Cluj- Napoca, in apropierea zonei centrale, avand adresa postala pe Blv. 21 Decembrie 1989, nr. 106. Terenul are o suprafata de 13.923 mp în proprietatea Municipiului Cluj-Napoca şi în administrarea Consiliului local  Cluj-Napoca .

Sediul Filarmonicii

 Noul ansamblu va asigura spaţiile necesare desfăşurării activităţii instituţiei de cultură a Filarmonicii “Transilvania” într-un cadru adecvat pus la dispoziţia Municipiului Cluj- Napoca. Clădirea Sediului Filarmonicii Transilvania va fi dispusa pe latura de est a terenului mascând astfel calcanul clădirii existente pe lotul nr.106 la bulevardul 21 Decembrie 1989, cu regim de înălţime 3S+P+4Etaje, având înălţimea maximă de 17,6 m. Această clădire se compune din trei corpuri: -     F1 – cu funcţiunea de administraţie şi conducere a Filarmonicii;  F2 – cu funcţiunea de circulaţie verticală în clădire; F3 – cu funcţiunea de studiouri şi săli de repetiţie pentru instrumentişti. 

 Clădirea Sălii de Concerte este formată din corpul C, regimul de înălţime este de 4S + P + 8E amplasată central, fiind piesa principală a întregului ansamblu. Sala mare de concerte cu o capacitate maximă de 1.650 loc. (sunt incluse şi 100 locuri pentru corişti) a fost conformată şi dimensionată după mai multe criterii care ţin în mod special de acustică în funcţie de tipologia şi stilul, maniera muzicală a concertului dorit. Sub această sală se va găsi sala mică de concerte de maximum 480 de locuri, cu foyerul deschis în Pasajul Muzicii. Tipologia acesteia se înscrie în conceptul “shoebox” (cutie de pantofi) care a fost utilizat cu succes în întreaga lume în ultima sută de ani, dar mai ales în ultimele trei decenii. Filarmonica Transilvania are un efectiv compus din 100 de membri – cor cu 70 de artişti lirici, o orchestră (100 de instrumentişti) şi un cvartet. În consecinţă, repertoriul abordat este cât se poate de variat, acoperind o arie stilistică de la muzica barocă, până la cea contemporană. Astfel, acustica exclusiv naturală a sălii trebuie să fie adaptabilă de la sonoritatea unui singur interpret până la cea a unei formaţii compuse din 200 de muzicieni. Aceasta se poate realiza din elemente mobile situate în jurul scenei, pentru ca timpul de reverberaţie la o frecvenţă medie de 250-2000 Hzsa fie între T30=1,4 şi 2,2 secunde, în funcţie de stilul muzical interpretat. 

Dotările sălii


Echiparea tehnică a sălii trebuie să ţină cont de multifuncţionalitatea ei, cerinţă impusăde gusturile publicului meloman. Sala va fi dotată cu o mare orgă montată deasupra scenei. Va fi o orgă de mari dimensiuni (16mx12m) şi va cuprinde în construcţia ei şi o orgă “transilvană”, va fi un unicat – ca orice orgă construită să funcţioneze pe principiul pneumatic clasic, având pe lângă caracteristicile obişnuite şi unele sonorităţi specifice româneşti (fluiere, tulnice, etc.)

Amenajarea locurilor de parcare se realizează pe două niveluri subterane şi parţial un nivel tehnic determinat de ridicarea pieţii cu 1,5 metri faţă de cota trotuarului la bulevardul 21 Decembrie 1989. Tot nivelul parterului rămâne prin excelenţă destinat pietonilor ca o piaţă lineară ce va lega cele două mari artere urbane: bulevardul 21 Decembrie 1989 şi Calea Dorobanţilor.

Cinci clădiri

Întregul ansamblu “ CENTRUL CULTURAL TRANSILVANIA”, va fi în final compus din  cinci clădiri cu funcţiuni distincte (Sediul Filarmonicii Transilvania, Clădirea Sălilor de Concerte, Clădirea artelor plastice şi dramaturgie, Sediul Academiei de muzică “Gheorghe Dima” şi un hotel de două sute unităţi de cazare) aşezate pe o mare dală subterană ce acoperă peste 80% din surprafaţa actuală a terenului. Această dală are destinaţia de parking subteran cu o capacitate de cca 500 de maşini şi va fi rezolvată pe mai multe niveluri.

Pasaje pietonale 

Principalele componente tradiţionale ale spaţiului public exterior al “Centrului Cultural Transilvania” vor fi racordarea cu bulevardul 21 Dec 1989, precum si contruirea unor noi zone pietonale, cum sunt piaţa Transilvania, squarul “George Enescu”, pasajul denivelat “Muzicii”, strada “Sunetului”

Citeşte şi 

TIFF în top 100 de festivaluri de film din lume. Cea mai importantă revistă a industriei mondiale de film promovează Clujul drept o viitoare destinaţie cinematografică de succes

Usturoi ardelenesc pe covorul roşu. Şi nu oriunde, ci la Festivalul de Film de la Cannes

FOTO VIDEO Tom Sawyer, varianta de Cluj. „Transylvanian Garlic“, filmul prieteniei dintre un copil ţigan şi unul român

           

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite