Cel mai poluat oraş din Europa cu dioxid de azot se află în România. Autorităţile locale au negat întotdeauna problema

0
0
Traficul infernal din Cluj este una dintre principalele cauze pentru calitatea aerului din acest oraş FOTO Shutterstock
Traficul infernal din Cluj este una dintre principalele cauze pentru calitatea aerului din acest oraş FOTO Shutterstock

Clujul a intrat într-un clasament nedorit al celor mai poluate oraşe din Europa, iar la un capitol este chiar lider. Potrivit Airly, una dintre companiile care monitorizează calitatea aerului pe continent, Clujul e oraşul european cu cea mai mare concentraţie de dioxid de azot.

Clujul are probleme serioase cu calitatea aerului, iar potrivit Wall Street, care citează datele Airly, capitala Ardealului este unul dintre cele mai poluate oraşe ale Europei. Nici alte oraşe din ţară nu stau cu mult mai bine la acest capitol. Potrivit sursei citate, Clujul e lider de nedorit la nivel europeanin privinta concentratiei de azot (17.53), în timp ce Timişoara e aproape, pe locul 4 (14.84), Ploieştiul e pe 7 (13.38), iar Bucureştiul e pe locul 8 (13.33).

Nu este prima dată când se atrage atenţia asupra calităţii aerului din Cluj. La începutul anului trecut, ministrul Mediului de atunci, Costel Alexe, anunţa că va cere primăriilor din 10 oraşe proiecte noi privind calitatea aerului pentru a preveni sancţiuni din partea Comisiei Europene. Unul dintre oraşele menţionate era Cluj-Napoca.

Reacţia fostului ministru a venit după ce New York Times a publicat un studiu din care reieşea faptul că Clujul se află în fruntea clasamentului oraşelor cu aer poluat din România, potrivit unei hărţi interactive publicate de cercetătorii celebrei Universităţi Berkley.

Conform acestei hărţi, în ziua din 2019 în care calitatea aerului a fost cea mai scăzută la Cluj-Napoca s-a înregistrat o concentraţie a particulelor periculoase (PM 2,5) de 1.664 µg/m3, adică un nivel considerat extrem de periculos pentru sănătate. Asta înseamna mai mult decât poluarea înregistră în New Delhi  (951 µg/m3), oraşul cu cea mai mare poluare a aerului din lume. De notat însă şi că cifrele menţionate nu reprezintau valorile medii, ci vârfuri înregistrate în cea mai poluată zi din anul respectiv.

Totodată, conform datelor publicate de americani, Cluj-Napoca ar fi fost cel mai poluat oraş din România. Astfel, în Bucureşti, cel mai mare nivel al poluării a fost de 1.272 µg/m3, în Constanţa - 1.575 µg/m3, în Braşov un nivel de 1134 µg/m3, în Oradea de 1330 µg/m3, în Iaşi de 1.146 µg/m3, în Timişoara - 118 µg/m3, în Craiova de 290 µg/m3, în Sibiu de 769 µg/m3. 

Boc a negat evidenţele

Reacţia primarului Emil Boc nu s-a lăsat aşteptată. Edilul clujean a negat că oraşul în fruntea căruia se află ar fi printre cele mai poluate oraşe, ignorând datele oficiale.

„Pentru anul 2019, depăşirile la cele două componente, praful şi gazele de eşapament, ca să le traduc eu în limbaj obişnuit, acele depăşiri sunt cu mult sub limita maximă permisă de lege. Deci nu suntem nici fără niciun fel de depăşire, dar suntem mult sub standardele prevăzute de lege. Din această perspectivă a datelor furnizare de Agenţia Naţională a Mediului”, a susţinut Emil Boc la o emisiune radio. 

Reacţia primarului Emil Boc a fost similară cu cea a fostului primar al Capitalei, Gabriela Firea, atunci când ministrul Mediului i-a spus că are o problemă cu poluarea aerului: ambii edili au negat că oraşele pe care le păstoresc au o problemă din punctul de vedere al poluării aerului. 

Două surse alternative Uradmonitor  şi Cluj-Napoca Pulse, arată că valorile medii de poluare depăşesc limita de siguranţă, dar maximele nu ajung în apropierea cifrelor menţionate în New York Times. Pe Uradmonitor, vineri, la ora 14.30, cea mai mare vlaoare de poluare se înregistra în cartierul Mănăştur şi era de 358 µg/m3, în zona centrală - 22 µg/m3, iar în cartierul Bună Ziua - 75 µg/m3.

O altă dovadă că poluarea e un fenomen real, care are urmări dintre cele mai grave îl reprezintă studiul referitor la Planul de calitate a aerului pentru municipiul Cluj-Napoca, realizat în 2017 pentru anii anteriori. 

„Ultimele cercetări demonstrează că poluarea afectează cordul mai mult decât cocaina, stresul sau oboseala”, se arată în Planul de calitate a aerului pentru municipiul Cluj-Napoca. Raportul a mai precizat că în anii 2010, 2011, 2012 şi 2014 au decedat circa 900 de persoane în fiecare an în Cluj de boli cauzate sau asociate cu poluarea aerului.

Vă mai recomandăm şi: 

Cluj-Napoca, oraşul cu cel mai poluat aer din România. De ce este contestat studiul publicat de The New York Times

Alertă de sănătate: 900 de clujeni mor anual din cauza poluării aerului. Cel mai mare poluator este traficul auto

Mai multe - Cluj-Napoca

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite