Alegeri locale 2016. Sesizările făcute de partidele politice din Cluj: SMS-uri cu mesaj politic, postări pe Facebook şi alcool. Poliţia a început cercetările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mesajul care ar fi fost primit de locuitori ai Dejului, conform PSD Cluj. FOTO: PSD Cluj
Mesajul care ar fi fost primit de locuitori ai Dejului, conform PSD Cluj. FOTO: PSD Cluj

SMS-uri, autocolante, postări pe Facebook şi nu în ultimul rând alcool oferit pentru a vota anumiţi candidaţi, acestea au fost sesizările făcute la birourile electorale din Cluj. Una dintre sesizări a ajuns la Poliţie, care a început anchetă. Alegerile locale 2016 s-au derulat fără incidente importante până la mijlocul zilei.

“Constatăm cu regret că adversarii politici din Cluj-Napoca încalcă legislaţia, dar şi bunul simţ, şi au lipit stickere cu imaginea candidatului independent Octavian Buzoianu şi sigla PSD pe maşinile clujenilor chiar în ziua votului. Astfel de acţinui aduc prejudicii de imagine candidatului independent Octavian Buzoianu. Este regretabil că se recurge la acet tip de acţiuni şi îi rugăm pe clujenii care sesizează astfel de fapte să le raporteze autorităţilor competente”, se arată într-o sesizare făcută de candidatul independent Octavian Buzoianu la Biroul Electoral Judeţean, care a trimis-o la Biroul Electoral Municipal. „Ne pare rău că adversarii noştri politici manipulează şi ne aduc prejudicii de imagine chiar şi în ziua în care Clujul ar trebui să-şi decidă viitorul. Noi ni-l dorim unul mai bun, în care astfel de atacuri să nu existe. Ne cerem scuze pentru neplăcerile create celor care au fost afectaţi de această acţiune”, a declarat Octavian Buzoianu.

Postări ilegale pe Facebook

Mişcărea Populară a depus trei sesizări la Biroul Electoral Municipal. Una se referă la candidatul Octavian Buzoianu, care a postat pe Facebook o fotografie cu cifra 10, poziţia sa pe lista candidaţilor la Primărie, însoţită de mesajele “Votează” şi “Viitorul se decide azi”. În jurul orei, 17.00, fotografia nu mai exista pe contul de FB al candidatului. O altă sesizare se referă tot la o postare pe Facebook din partea unei clujence care îşi îndemna prietenii să voteze cu o anumită persoană. 

Mişcarea Populară a sesizat şi faptul că avocatului Cristian Lazăr Iusco, aflat pe primul loc pe lista PMP la Consiliul Judeţean, i-ar fi fost interzis de către preşedintele secţiei de votare să fie fotografiat de un cunoscut. El a sesizat BEJ-ul, care a trimis mai departe reclamaţia la BEM. “Mai avem 2-3 astfel de sesizări la BEJ”, a susţinut reprezentantul Biroului Electoral Judeţean, Mihai Ursache. 

Două sesizări de la PNL 

Liberalii au depus două sesizări: într-una reclamă faptul că unul dintre candidaţi distribuie un ziar în format A4 prin oraş, iar în alta se arată că de la un număr de telefon mobil s-au transmis mai multe SMS-uri cu mesajul “Nu mai bocăni Clujul, fă o schimbare".

Biroul Electoral Municipal nu s-a pronunţat încă pe niciuna dintre sesizări, a declarat judecătorul Ioana Păşculeţ, preşedinte B.E.M. Cluj-Napoca. Termenul legal de rezolvare a sesizărilor este de maxim 3 zile. Judecătorul de la BEM, Ioan Gaga, a susţiut că Biroul nu s-a pronunţat încă asupra sesizărilor şi e posibil ca acest lucru să se facă în jurul orei 18.00.  

Alcool, poze şi o anchetă la Poliţie

Cele şase sesizări menţionate mai sus au ajuns iniţial la BEJ şi au fost transmise către BEM, a susţinut pentru Adevărul, reprezentantul BEJ, Mihai Ursache. “CAMPANIA ELECTORALĂ MURDARĂ continuă în judeţul Cluj, în comuna Câţcău, unde se pare că soţia primarului din localitate oferă produse alcoolice electorilor îndemnându-i să voteze un candidat”, se arată într-un comunicat PSD, trimis sub formă de sesizare şi la BEJ. 

O altă sesizare de la PSD a ajuns la Poliţie, care cercetează cazul: “PNL transmite mesaje electorale în ziua votului prin SMS deşi acest lucru reprezintă contravenţie - conform Legii nr. 677/2001, pentru 

protecţia persoanelor, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi  completările ulterioare sau a legii nr. 506/2004 privind prelucrarea  datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice”. Plângerea a fost depusă la Biroul Electoral Municipal Dej şi a fost preluată de Poliţie, care a început investigaţiile, spune Ursache. 

Citeşte şi

Alegeri locale 2016 CLUJ. Candidatul PPMT, Fancsali Ernő: „Suntem loiali faţă de România. Am votat pentru mai multă independenţă financiară de la Bucureşti“

VIDEO Alegeri locale 2016 Cluj. Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan: „Am votat pentru o schimbare la nivelul municipiului Cluj-Napoca“

Alegeri locale 2016 Cluj. Ocavian Buzoianu: „am votat pentru un Cluj modern, civilizat, un Cluj al copiilor noştri“

Alegeri locale 2016 Cluj. Adrian Gurzău, cel mai matinal dintre candidaţii la Primăria Cluj

Alegeri locale 2016. Emil Boc: „Am votat cu cei care au modernizat Clujul“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite