Un istoric militar, personalitatea lunii mai la Muzeul Dunării de Jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Dobre, un călărăşean care a avut o caieră impresionantă FOTO MDJ
Dumitru Dobre, un călărăşean care a avut o caieră impresionantă FOTO MDJ

Personalitatea lunii mai la Muzeul Dunării de Jos este Dumitru Dobre, istoric militar şi arhivist, născut în Bărăgan, cu o carieră impresionantă.

''A fost creator de şcoală arhivistică, unde s-au format experţi pentru zeci şi sute de unităţi şi structuri militare, folosind cu iscusinţă experienţa didactică acumulată ca profesor la şcolile militare din Piteşti şi la Academia Militară din Bucureşti. Mereu cu un zâmbet şi o faţă luminoase, era pregătit în orice moment şi dispus să răspundă unei întrebări, să lămurească o problemă, să dea un sfat,"  spunea colonel (ret) Alexandru Oşca despre Dumitru Dobre.

Născut la data de 1 mai 1950, în satul Jegălia, din judeţul Călăraşi, Dumitru Dobre urmează cursurile învăţământului primar la Iezeru şi Feteşti (1957 - 1965). În anul 1969 este absolvent al Liceului Teoretic Feteşti. Între anii 1969 şi 1973 este student al Facultăţii de Istorie de la Universitatea Bucureşti, urmând apoi o serie de cursuri de perfecţionare: curs de perfecţionare în domeniul arhivisticii la Arhivele Naţionale (1984); curs postuniversitar la Şcoala Naţională de Arhivistică (martie-mai 1995). În anul 1996 susţine doctoratul în istorie cu teza "Din istoricul trupelor de tancuri "Divizia Blindata România Mare" pe fronturile celui de-al doilea război mondial" (conducător şţiinţific: Jipa Rotaru).

Activitate socio-profesională: arhivist şi şef secţie arhivă la Arhivele Militare Române din Piteşti (septembrie 1973 - mai 1985); lector la catedra de istorie a Şcolii Militare de Maiştri şi subofiţeri din Piteşti (mai 1985 - septembrie 1986); lector la catedra de istorie a Şcolii Militare de Ofiţeri din Piteşti (septembrie 1986 - septembrie 1987); lector la catedra de istorie a Academiei de Înalte Studii Militare (septembrie 1987 - mai 1988); şef Birou control la Arhivele Militare Române (mai 1988 - 1 martie 1998); şef Secţie metodologie şi control arhive în cadrul Arhivelor Militare Române (1 martie 1998 - 20 februarie 2000). Este trecut în rezervă la 20 februarie 2000, cu gradul de colonel. A încetat din viaţă la 23 noiembrie 2020.

Vă mai recomandăm şi:

Prognoza meteo: Se strică vremea. România, lovită de ploi, unde se anunţă frig

Cum a ajuns o primărie de municipiu în pragul falimentului după o inginerie financiară de acum 11 ani. „Situaţia este dramatică”

 

Scena care a provocat indignare în Italia: român paşnic, băgat în comă de doi huligani. „Am făcut-o doar din plictiseală” FOTO

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite