O piesă unicat a culturilor neo-eneolitice de la Dunăre, exponatul lunii la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Altarul cântător, o piesă unicat pentru culturile neo-eneolitice FOTO MDJ
Altarul cântător, o piesă unicat pentru culturile neo-eneolitice FOTO MDJ

O piesă unicat pentru culturile neo-eneolitice de la Dunărea de Jos, altarul „cântător”- mil. V. A. Ch., este exponatul lunii ianuarie la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi.

Altarul miniatural a fost descoperit într-o locuinţă sanctuar în ultimul nivel Boian- Giuleşti de la Gălăţui - Movila Berzei, în cadrul cercetărilor sistematice din campania arheologică a anului 1982. Conform muzeografilor, piesa este din lut ars, de culoare galben – cărămizie este prelucrată cu mâna şi decorată cu motive unghiulare excizate, încrustate cu pastă albă.

Forma este rectangulară, cu picioare pătrate, cu colţurile uşor rotunjite şi goale la interior, unde au fost încastrate mai multe bucăţi de rocă dură care în contact cu pereţii scot anumite sunete. De aici provine şi denumirea de altar cântător. Marginile inferioare ale piesei formează un unghi obtuz cu vârful în jos. Pe corpul piesei apar motive meandrate ce se termină în T. Registrul ornamental este mărginit de un şir de triunghiuri excizate şi încrustate în zona picioarelor. Suprafeţele decorate rămase în relief sunt lustruite.

Altarul este în stare de conservare bună, fragmentară, având H=240mm, l=300mm. Este clasat în categoria Tezaur prin ordinul 2110/2.03.2007.Tot în domeniul plasticii de lut se încadrează alte două fragmente de altăraşe descoperite în aşezările Bolintineanu de la Lunca - La Grădini şi Grădiştea Coslogeni.

Ele sunt decorate la interior şi exterior într-o manieră asemănătoare, prin şiruri paralele de incizii şi excizii triunghiulare umplute cu pastă albă. În acelaşi complex cu altarul de la Lunca - La Grădini a mai fost descoperită şi o măsuţă de cult.

Existenţa acestor piese inedite ce datează din mil. V a.Chr. dovedeşte faptul că erau ridicate edificii destinate diverselor culte, cu o bogată viaţă spirituală a comunităţilor şi o organizare socială bine organizată. Piesa face parte din expoziţia Evoluţia comunităţilor umane la Dunărea de Jos, secţia Arheologie, situată la demisolul Consiliului Judeţean Călăraşi.

Vă mai recomandăm şi:

Ce s-a întâmplat la Washington. Cronica unui puci ratat SINTEZĂ

 

Imagini virale în România la protestul violent din SUA. Steagul românesc, fluturat de manifestanţi. Reacţia AUR

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite