Localnici din Călăraşi, sufocaţi de munţi de gunoaie aduse din Bucureşti. Oamenii spun că sunt ameninţaţi să tacă. Reacţia companiilor vizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tone de deşeuri menajere, depozitate ilegal la Ulmeni FOTO Arhivă Adevărul
Tone de deşeuri menajere, depozitate ilegal la Ulmeni FOTO Arhivă Adevărul

Zeci de tone de gunoi, depozitate ilegal pe terenul fostului abator din comuna Ulmeni, judeţul Călăraşi, i-au adus la disperare pe locuitorii comunei. Oamenii sunt îngroziţi de ceea ce se întâmplă, iar situaţia pare că a scăpat de sub control. La doi paşi de Bucureşti, oamenii sunt amenintaţi să tacă de către persoane influente care au un interes în zonă.

Resturile menajere, spun localnicii sunt aduse din Bucureşti şi depozitate la Ulmeni. De spaimă că se vor îmbolnăvi, şi ei, dar şi copiii lor, localnici au transmis un mesaj disperat  convinşi fiind că doar publicarea în presă a acestei situaţii va duce la rezolvarea ei. 

Deşi au făcut numeroase demersuri către autorităţi, nimeni nu i-a ajutat în niciun fel. De asemenea, oamenii spun că că au publicat fotografii şi înregistrări în spaţiul public, dar că au fost ameninţaţi să-şi vadă de treaba lor şi să şteargă postările.

Iată mesajul primit la redacţia Adevărul:

„Suntem revoltaţi de groapa de gunoi din Ulmeni Călăraşi, amplasată ilegal şi în cantităţi uriaşe, pe terenul fostului abator. Mai multi oameni au postat în mediul online imagini şi informaţii, iar în scurt timp au fost ameninţaţi să şteargă postările. Vă rugăm, dacă se poate, să ne luaţi în serios situaţia pentru că este foarte grav ce se întâmplă şi dacă nu se vor lua măsuri rapid, toţi locuitorii din localitate si din localităţile învecinate vor avea de suferit, inclusiv oraşul Turtucaia, amplasat pe celălalt mal al Dunării, aparţinând Bulgariei. Vă rugăm, dacă se poate, să ne ajutaţi pentru că situaţia a scăpat de sub control, iar fiecare zi pierdută reprezintă câteva zeci de tone de gunoi depozitate ilegal, sub nasul oamenilor. Având în vedere că Utiltrailer SRL, cu sediul în Ulmeni, judeţul Călăraşi, care îşi desfăşoară activitatea în Olteniţa, Şos. Călăraşi, km 4, nr. cad. 20438. la numai 1 km de Ulmeni, vă informăm că cetăţenii sunt foarte revoltaţi de ceea ce se întâmplă acolo. Nu este altceva decât o infecţie şi dăunează grav sănătăţii şi calităţii aerului din comuna Ulmeni. Au fost făcute sesizări la Uniunea Europeană şi la aproape toate televiziunile despre activitatea de acolo. Vă rugăm să verificaţi practica activităţilor acestora. Tot fostul combinat Comsuin este plin de mizerii şi miroase îngrozitor", spune un localnic care a dorit să rămână anonim.

 Într-un drept la replica remis Adevarul.ro, SC Utiltrailer SA si SC Cassano Metal SRL  precizează că societăţile „deţin absolut TOATE autorizaţiile şi avizele necesare funcţionării legale, iar „activităţile prestate de societăţile noastre NU presupun eliminarea deşeurilor sau operarea depozitelor de deşeuri (“gropilor de gunoi”)“.

Prezentăm în continuare dreptul la replică transmis de cele două societăţi:

Având în vedere că articolul conţine informaţii neconforme cu realitatea, faţă de care nu ni s-a solicitat opinia anterior publicării, pentru a se respecta cel puţin la nivelul aparenţelor gradul de obiectivitate si de bună-credinţă atât de necesar pentru exercitarea dreptului la liberă exprimare inclusiv prin mijloacele presei, pentru o informare corectă şi obiectivă a publicului, în virtutea dreptului la replică, vă solicităm publicarea prezentului punct de vedere oficial al SC Utiltrailer SA si SC Cassano Metal SRL a căror activitate este vizată de articolul menţionat: 

1. Activitatea societăţilor noastre constă în tratarea deşeurilor nepericuloase prin sortarea şi recuperarea materiale reciclabile şi valorificabile energetic şi valorificarea deşeurilor biodegradabile prin compostare şi NU face parte din activitatea de operare a depozitelor pentru deşeuri, asa cum fost prezentat tendenţios în articolul prezentat în publicaţia dumneavoastră.

2. Pentru activităţile desfăşurate în punctele de lucru din municipiul Olteniţa şi comuna Ulmeni, jud. Călăraşi, societăţile noastre deţin absolut TOATE autorizaţiile şi avizele necesare funcţionării legale.

3. Activităţile prestate de societăţile noastre NU presupun eliminarea deşeurilor sau operarea depozitelor de deşeuri (“gropilor de gunoi”) aşa cum total eronat este prezentat în materialele distribuite pe facebook şi în articolul din publicaţia dumneavoastră.

4. Ambele societăţi si SC Utiltrailer SA si SC Cassano Metal SRL deţin autorizaţii de mediu eliberate de Agenţia pentru Protecţia Mediului pentru desfăşurarea activităţilor noastre. 

5. Fluxul tehnologic se desfăşoară doar în spaţii autorizate conform nomelor în vigoare, amplasamentele respectând toate cerinţele legale din punct de vedere al protecţiei mediului şi al sănătăţii populaţiei.

6. Societăţile noastre au fost verificate pe tot parcursul anului 2019 de către Garda Naţională de Mediu iar în cadrul controalelor NU au fost identificate neconformităţi referitoare la activităţile desfăşurate.

7. Societăţile noastre NU au eliminat niciodată în cadrul amplasamentelor pe care le operează deşeuri, ci din contră, în totală contradicţie cu cele prezentate în articolul publicat in Adevărul si pe reţelele de socializare, prin activitatea întreprinsă de noi, se contribuie activ la îndeplinirea obiectivelor impuse prin legislaţia pentru gestionarea deşeurilor, anume la atingerea ţintelor şi obligaţiilor de recuperare/reciclare/valorificare şi reducere a cantităţilor de deşeuri eliminate final. Toate deşeurile procesate în amplasament sunt evacuate către valorificatori şi eliminatori autorizaţi.

8. Aceste activităţi desfăşurate de noi reprezintă un plus pentru managementul deşeurilor în România, mai ales în situaţia în care ţara noastră se află în plină procedură de pre-infringement declanşată de Comisia Europeană pentru neîndeplinirea obligaţiilor de reciclare şi valorificare a deşeurilor.

9. Reprezentanţi şi angajaţii societăţilor noastre NU au desfăşurat nici un fel de acţiuni de limitare a libertăţii de exprimare a cetăţenilor şi a comunităţilor civile, afirmaţiile prezentate în articolul publicat de cotidianul Adevărul fiind false.

10. Informaţiile apărute în spaţiul public sunt distribuite prin intermediul unor grupuri şi conturi false pe reţeaua de socializare Facebook – “Locatari Ulmeni – Călăraşi”, în scopul manipulării grosolane a opiniei publice. Aceste conturi sunt înfiinţate recent, singurul scop al acestora fiind de publicare şi distribuire a unor informaţii false şi defăimătoare la adresa subscriselor. Motorul acestor acţiuni de defăimare şi calomniere a societaţilor noastre este acţionat şi alimentat de societăţi concurente din domeniul deşeurilor şi ale căror interese comerciale se suprapun cu cele ale societăţilor noastre prin prisma contractelor de prestare a serviciilor.  

11. Contrar celor prezentate în articolul din publicaţia dumneavoastră, activităţile desfăşurate de cele două societaţi ale noastre NU prezintă NICIUN pericol pentru mediu sau pentru comunităţile locale, aspecte certificate prin numeroase verificări şi controale ale Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ale Gărzii de Mediu efectuate la societăţile noastre. 

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite