Centenarul Încoronării, celebrat la Călărași. Ceremonia fastuoasă din 15 octombrie 1922

0
Publicat:

Aniversarea Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria la Alba Iulia este marcată la Călărași. Vineri, 14 octombrie, începând cu ora 09.00, la muzeu are loc un simpozion.

Încoronarea regelui Ferdinand I a avut loc la Alba Iulia FOTO Adevărul
Încoronarea regelui Ferdinand I a avut loc la Alba Iulia FOTO Adevărul

Muzeul Dunării de Jos, în colaborare cu Școala Gimnazială ”Carol I”, organizează vineri, 14 octombrie, începând cu ora 09.00, la Secția Arheologie (demisol Consiliul Județean Călărași), simpozionul cu tema Centenarul Încoronării

O ploaie a început să cadă

La data de 15 octombrie 1922 avea loc la Alba Iulia unul dintre cele mai mari eveniment din istoria României. Regele Ferdinand și Regina Maria au fost încoronați în cadrul unei ceremonii fastuoase, ca suverani ai României Mari.

Locul de încoronare nu a fost ales întâmplător la Alba Iulia. Micul orășel de provincie amintea de unirea înfăptuită de Mihai Viteazul la 1600 și de proclamarea Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România la 1 Decembrie 1918.

Regele Ferdinand I și Regina Maria au pornit spre Alba Iulia din Gara Sinaia. Trenul în care călătoreau cei doi suverani a ajuns în Alba Iulia la ora 09.30. Ferdinand I și Maria au fost întâmpinați în gară de prim-ministrul Ionel Brătianu, de ceilalți membri ai Guvernului, de președinții celor două camere ale Parlamentului și de 40 de invitați străini, între care se afla și viitorul Rege George al VI-lea al Marii Britanii. În procesiune, cu toții au pornit spre Catedrala Încoronării.

Regina Maria își amintea de o ploaie care a început să cadă la Alba Iulia, chiar în timp ce cei doi suverani erau primiți cu pâine și cu sare de primarul orașului.

Catedrala din Alba Iulia, construită special pentru eveniment

Catedrala ortodoxă din Alba Iulia a fost ridicată special pentru încoronare, în mai puțin de un an. Pentru a permite ridicarea lăcașului de cult a fost demolat o parte din zidul cetății Alba Iulia, inclusiv o parte a bastionului Mihail.

În catedrală, slujba încoronării și Te Deum-ul care a urmat au fost oficiate de patru mitropoliți ortodocși. Regele Ferdinand I și Regina Maria au fost așezați pe tronurile împărătești, apoi președintele Senatului i-a oferit Regelui Coroana de Oțel, turnată din oțelul unui tun turcesc capturat la Plevna în timpul Războiului de Independență. Coroana de Oțel fusese realizată pentru Regele Carol I în 1881.

Aclamați de zeci de mii de oameni

Regele Ferdinand I și-a pus singur coroana pe cap, apoi Regina Maria a îngenuncheat în fața lui. Regele i-a așezat pe cap o coroană care fusese confecționată din 1,8 kilograme de aur, donat de un proprietar de mină din Munții Apuseni.

Apoi, cei doi suverani au ieșit din catedrală sub faldurile unui baldachin. Au fost aclamați de 30.000 de spectatori și de 15.000 de soldați.

A urmat o paradă militară în timpul căreia Ferdinand I și Maria au mers călare în fruntea regimentelor ai căror comandanți onorifici erau. Serbările au continuat cu dineuri oficiale oferite în Sala Unirii și în clădirea teatrului.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite