Cel mai gustos şi ieftin aperitiv. Cum faci rapid langoşi cu brânză şi de ce se prăjesc scufundate în untură sau ulei
0Aperitive deosebite de apreciate, langoşile cu brânză se prepară rapid. Pufoase şi delicioase, acestea se gătesc în gări, în holuri de cinema şi la bufete din majoritatea zonelor ţării. O reţetă gustoasă o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Ingrediente:
făină
1 cană de lapte
2 ouă
2 linguri de untură şi maia
Mod preparare:
Se face un aluat dospit din făină, 1 cană de lapte, 2 ouă, 2 linguri de untură si maia – bănăţenii fac o maia tare din drojdie desfăcută în ceva lapte călduţ cu puţin zahăr, frecată cu făină şi pusă la crescut într-o cratiţă cu apă caldă.
După ce a crescut destul, aluatul se întinde foaie şi se taie în dreptunghiuri lungi de o palma de om mare (dar late doar de un lat, bineînţeles) care se umplu cu tot felul de brânzeturi.
Se prăjesc scufundate în untură sau ulei pentru a deveni pufoase.
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă recomandăm şi:
Cum se pregăteau pe vremuri cei mai buni mici: ingredientul care îi face pufoşi
Cum faci cei mai buni ardei umpluţi ca în Bucovina. Ingredientele secrete ale preparatului