Cea mai sănătoasă şi ieftină reţetă. Cum faci o pâine bună în casă şi cât laşi la crescut aluatul ca să iasă pufoasă
0
Pâinea pregătită în casă este sănătoasă şi deosebit de gustoasă. Spre deosebire de cea din comerţ, aluatul nu conţine amelioratori şi E-uri şi poate fi păstrată mai multe zile, fără se se fărâmiţeze. Reţeta preparatului o regăsim la Radu Anton Roman.
Ingrediente:
1 kg făină de grâu
1 lingură drojdie
0,5 litri apă
1 linguriţă zahăr
1 linguriţă untdelemn
1 lingură sare
Plămădeală: Drojdia se desface în puţină apă caldă şi o linguriţă de zahăr apoi se amestecă cu 2-3 pumni de făină şi puţină apă călduţă. Plămădeala obţinută se bate până face băşici, se presară cu făină şi se lasă să crească la căldură, spre 1 oră.
Aluat: Făina rămasă se cerne în copaie. Când plămădeala a crescut, se amestecă cu făină, ulei şi sare şi se frământă, turnând apă caldăp, puţin câte puţin, până nu se mai lipeşte de mâini. Se lasă coca la dospit, cât e nevoie – 2-3 ore . Aluatul se formează pâini şi se dă la cuptor, la foc potrivit, 1 ceas.
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).