Cea mai mare fabrică de pâine din Odesa are drojdie din România. Ucrainenii primesc gratuit franzele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de pâine din Odesa FOTO Facebook/Nadiya Ovsova
Fabrica de pâine din Odesa FOTO Facebook/Nadiya Ovsova

Conflictul armat declanşat de Federaţia Rusă a adus nu doar moarte şi dezastru în Ucraina, ci şi o criză alimentară de amploare. Pe lângă apă şi alimente, este nevoie acum şi de drojdie pentru prepararea pâinii, astfel că românii s-au mobilizat şi au trimis 500 de kilograme de drodie în Ucraina.

Cea mai mare fabrică de panificaţie din Odesa, care încă funcţionează în oraşul grav afectat de bombardamente, luptă să facă pâine, aliment pe care îl distribuie gratuit. Strigătul de ajutor a fost lansat în România, pe o pagină de socializare.

"Bună ziua pentru toată lumea. Şi mulţumiri tuturor românilor pentru ajutor şi susţinere. Sunt din Ucraina, oraşul Odesa. Şi brutăria noastră din Odesa care coace pâine are acum nevoie de drojdie. Deja s-a terminat şi nici o şansă să cumpăr în Ucraina. Dacă există vreun om de afaceri care poate susţine această brutărie cu drojdie, vă rog frumos să mă sunaţi. Suntem gata să cumpărăm, dar la preţ minim, vă rog. Dumnezeu să vă binecuvânteze familiile!", a scris Nadiya Osvova pe o pagină de socializare.

Zeci de români s-au moblizat şi au încercat să găsească o soluţie pentru a trimite drojdie la Odesa. Oamenii de bine au făcut apel şi la companiile producătoare şi marile societăţi de panificaţie din România pentru a asigura brutăriei din Odesa ingredientul atât de necesar la prepararea pâinii. 

Românii, solidari cu ucrainenii

Pe paginile de socializare deschise pentru sprijinirea Ucrainei, românii s-au mobilizat rapid pentru a face rost de drojdie. Pakmaya, singura fabrică de drojdie din România, a oferit fabricii din Odesa o jumătate de tonă de drojdie uscată. 

„Am vorbit cu directorul fabricii din Odesa. Ei folosesc uzual 500 kg de drojdie/ zi. Cumpărau până acum de la fabrica din Harkov, dar acea fabrică a fost bombardată. Mai e o fabrică mai mică în Liov, dar acum nu face faţă să furnizeze ]n toată Ukraina. Pakmaya a donat 720 kg drojdie uscată (necesară pentru 3+ zile). Deci eforturile noastre trebuie să continue”, spune unul dintre românii implicaţi în acţiune.

"Noi vom trimite drojdie uscată, pentru a nu fi probleme cu transportul. În plus, în producţie se foloseşte o cantitate de 3 ori mai mică faţă de drojdia proaspătă. Nu se pune problema de plată pentru contravaloarea drojdiei. Singura limitare este legată de capacităţile noastre de producţie şi de obligaţii contractuale pe care trebuie să le respectăm", a transmis unul dintre reprezentanţii fabricii de drojdie din România.

Transportul de drojdie a ajuns la Odesa, iar Nadya Ovsova, de la fabrica de panificaţie, a transmis un mesaj românilor care i-au ajutat: „Fără cuvinte, doar apreciere şi emoţii calde! De fapt, această fabrică produce zilnic 220 de tone de pâine. Şi zilnic avem nevoie de 450 de kilograme de drojdie. Brutăria dă pâine gratis oamenilor, spitalelor, orfelinatelor şi altor segmente neprotejate ale populaţiei. Glorie Ucrainei!”

Vă recomandăm să citiţi şi:

Putin, sabotat în direct. Liderul de la Kremlin dispare brusc de pe ecranul televizorului în timpul unui discurs despre Crimeea

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 23% din populaţia Ucrainei a fost obligată de război să îşi părăsească locuinţele. Ruşii au tras asupra unui alt spital

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite