Ce măsuri trebuie să ia angajatorii în timpul caniculei. ITM anunţă sancţiuni pentru cei care nu respectă legea

0
0
Pentru angajaţii care lucrează în aer liber trebuie scurtat programul FOTO Adevărul
Pentru angajaţii care lucrează în aer liber trebuie scurtat programul FOTO Adevărul

În peroadele cu temperaturi ridicate, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă ale angajaţilor care lucrează în aer liber. ITM Călăraşi a anunţat că va verifica respectarea acestor măsuri.

 Menţinerea temperaturilor extreme pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv, obligă angajatorul la aplicarea prevederilor Ordonanţei 99/2000. Administraţia Naţională de Meteorogie are obligaţia de a comunica zonele în care temperatura, respectiv indicele temperatură-umiditate atinge pragurile valorice menţionate, precum şi zonele pentru care se prognozează atingerea sau depăşirea acestor praguri.

Ce măsuri sunt obligaţi să ia angajatorii:

-reducerea intensităţii si ritmului activităţilor fizice;

-asigurarea ventilaţiei la locurile de munca;

-alternarea efortului dinamic cu cel static;

-alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenţi de aer;

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare următoarele:

-asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;

-asigurarea echipamentului individual de protecţie;

-asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru etc.).

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

-asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;

-asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

-trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

În cadrul controalelor efectuate la angajatori, ITM Călăraşi va verifica respectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr.99/2000, iar pentru nerespectarea măsurilor prevăzute mai sus se vor aplica sancţiuni contravenţionale.

Vă mai recomandăm şi:

Prognoza meteo: Vremea extremă care a făcut prăpăd în Europa vine spre România. Avertismentul meteorologilor

Tornadă fără precedent în Cehia: mai multe localităţi au fost răvăşite, iar numărul răniţilor a sărit de 100 de persoane VIDEO

Mai multe - Călăraşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite