Carnea de porc rămâne în galantare. Producătorii se tem că vor da faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai căutate alimente nu mai are clienţi. Producătorii de carne de porc se tem că vor rămâne cu marfa în galantare. Imediat după sărbători, vânzările au scăzut consistent, iar o redresare a situaţiei se aşteaptă abia din luna martie. Până atunci, toată lumea speră într-o minune.

„Primele trei luni ale anului aduc de fiecare dată o perioadă foarte proastă pentru noi, producătorii. Preţul a scăzut în această perioadă de la 6,4-6,5 lei pentru un kilogram de porc în viu, la 5,2 lei kilogramul. Carcasa a ajuns la 8,8-8,9 lei kilogramul de la 10 lei. Ne-am obişnuit cu această situaţie, însă sperăm ca totul să reintre pe făgaşul nornal. Au scăzut puternic vânzările, iar noi suntem primii afectaţi. Abia reuşim să ne acoperim costurile de producţie”, a precizat ing.Costel Marinache, şef Izocon Călăraşi, unitate în care se procesează 110 porci zilnic.

Slabe speranţe de redresare

Aprovizionarea cu carne de porc scoate din buzunarul călărăşeanului câteva sute bune. Aşa că mai bine renunţă. La piaţa Big, la magazinele de desfacere a cărnii, un kilogram de piept de porc are preţul de 16 lei, un kilogram de fleică ajunge la 17,5 lei, slănina costă 11 lei, cârnaţii proaspeţi, 16,5 lei, muschi file, 21,8 lei, ceafa fără os, 23,3 lei, carne tocată, 16, 5 lei. Un kilogram de pulpă de porc fără os se vinde cu 18,5 lei, la fel ca şi coteletul cu os. Magazine pentru desfacerea mărfii sunt la Călăraşi, Cernavodă, Feteşti Medgidia, Năvodari, Olteniţa şi Constanţa. Nici aici însă vânzările nu sunt strălucite. „Aşteptăm această ieşire din amorţeală. Însă se apropie Paştele şi sunt slabe speranţe să ne redresăm”, spune Marinache.

Îngrijorări

Îngrijorările din Bărăgan au ecou la Bucureşti. Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Carne din România, Stanca Alexandra Tudor explică această situaţie: „Nu este nimic neobişnuit că au scăzut şi vânzările, şi preţurile. Aşa se întâmplă la început de an. Acum însă e ceva atipic. Indiferent de ce se petrece în jurul nostru:cresc taxe, impozite, avem scădere pe piaţa cărnii de porc. Maximul va fi înregistrat abia la sfârşitul anului, odată cu sărbătorile de iarnă. Până atunci, preţul este influenţat major de Rusia care a anunţat că nu renunţă la embargoul la importurile de carne de porc din Uniunea Europeană. Rusia a suspendat importurile de carne de porc din toate ţările UE în urma depistării mai multor cazuri de pestă porcină africană la unele ferme din Lituania”, a precizat Stanca Tudor.

Vă recomandăm şi:

Prognoze optimiste. Avem ce pune pe masă: pâine şi mămăligă din belşug în 2014

Toamnă fără precedent în Bărăgan. S-a semănat grâul direct pe mirişte

Guvernul susţine revenirea la cota de 8% TVA în agricultură

Fermierii din Vrancea consideră că agricultura reprezintă singura şansă viabilă de redresare a economiei ţării

Primăvară de noiembrie. Vreme „anormal“ de bună pentru agricultură

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite