Topul cireșelor românești. Peste 70 de soiuri au fost jurizate, în weekend, la un festival al recoltei VIDEO
0Cireșele au fost la mare căutare în acest weekend în Buzău. La Stațiunea Pomicolă Istrița, delicioasele fructe au avut o sărbătoare a lor, iar sute de participanți au fost provocați să judece un concurs inedit. Și misiunea a fost extrem de grea, asta pentru că au avut de încercat peste 70 de soiuri de cireșe. Ediția din acest an s-a bucurat de prezența unor invitați din străinătate.
În livada Stațiunii Pomicole Istrița, cireșele sunt coapte, prilej pentru ca aici să fie organizată Sărbătoarea Cireșului, un eveniment care se organizează în fiecare an, la începutul verii. Cel mai important moment a fost concursul de degustare a cireșelor.
Jurații au avut o misiune grea, asta pentru că au fost 71 de probe de gustat. Fiecare vizitator a primit un tabel, iar după degustări au putut alege soiul cel mai bun.
„Încercăm să respectăm grila pentru evaluare și mi se pare foarte drăguț că avem acest prilej de a degusta. Suntem uimiți de gama variată de cireșe expuse. Venim tocmai din Curtea de Argeș, special pentru festivalul cireșului”, a declarat unul dintre vizitatorii evenimentului.
Printre degustători au fost și câțiva invitați veniți din Camerun, Coasta de Fildeș, Irak, Turcia și Madagascar. Cu toții au fost fermecați de gustul cireșelor românești și au judecat cu profesionalism.
Stațiunea Pomicolă Istrița funcționează sub coordonarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Iar evenimentul din acest weekend a încercat să îi aducă față în față pe toți producătorii de cireșe cu specialiștii care se ocupă de ameliorarea de noi soiuri. Aceștia spun că schimbările climatice le ridică multe provocări.
„Multe din plantații au suferit de îngheț și altele poate au legat pe partea superioară a coroanei dar și în aceste cazuri cireașa este un fruct care aduce multă satisfacție”, a precizat Adrian Asănică,decanul Facultății de Horticultură din cadrul USAMV București.
Sărbătoarea Cireșului, eveniment ajuns deja la cea de-a 9-a ediție, a fost găzduită de Stațiunea Pomicolă Istrița, din județul Buzău. Cele mai importante soiuri de cireșe cultivate la noi în țară au fost prezentate publicului larg.
„Trebuie să apreciem aceste fructe în primul rând după aspectul lor, dar și în funcție de gust, suculență, aciditate. Fermitatea fructelor este iarăși importantă la cireșe, ținând cont că vorbim de soiuri perisabile”, a declarat Rareș Pîndaru, șef fermă Stațiunea Pomicolă Istrița.
Stațiunea Pomicolă Istrița produce fructe, dar și material săditor de peste 120 de ani. Fructele recoltate aici ajung în toate colțurile lumii, fiind apreciate pentru calitatea lor.