Poștașii au întrerupt lucrul timp de două ore. Angajații Poștei Române, nemulțumiți de salariile mici VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrătorii Poștei au întrerupt munca, în toate oficiile din țară. Greva de avertisment s-a desfășurat miercuri, 20 martie 2024, între orele 8 și 10. Lucrul cu publicul a fost suspendat complet în cele două ore de protest.

Nemulțumirile poștașilor sunt, în principal, de natură salarială. Sindicaliștii spun că, în prezent, aproximativ două treimi din salariaţi primesc lună de lună salariul minim pe economie. Angajații Poștei Române mai cer, printre altele, o majorare salarială cu 400 de lei net şi creşterea sporului de loialitate.

„Din informaţiile de care dispunem, aproape 60% dintre salariaţii din Poştă, 12.000 - 13.000, sunt undeva la salariul minim şi un pic peste salariul minim, indiferent de calitatea, complexitatea, pregătirea profesională pe care o au aceşti oameni”, a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).

Sindicaliștii atrag atenția că dacă protestul din 20 martie 2024 nu va avea ecoul dorit, se va declanșa grevă generală, care va presupune oprirea activității la toate oficiile Poştei Române. Potrivit preşedintelui Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, declanşarea grevei generale ar putea avea loc cel târziu la începutul lunii aprilie.

„Am informat deja ministrul Muncii despre această situaţie, pentru că Ministerul Muncii este unul dintre principalii beneficiari ai serviciilor Poştei Române. Noi am fi vrut să finalizăm negocierile colective, pentru că la salariile foarte mici pe care le au lucrătorii, cererea noastră de 400 lei net este una rezonabilă. Vedeţi că în alte domenii au loc creşteri de venituri salariale de 1.200 - 1.500 de lei. Venitul salarial al lucrătorilor din Poştă este mai mic decât al unui zilier în agricultură", a precizat Dumitru Costin.

Aproape jumătate din populaţia României va avea de suferit în cazul unei greve generale, ţinând cont de obiectul de activitate al Poştei Române, acela de a distribui pensiile către peste 5 milioane de pensionari, de a distribui toate ajutoarele sociale şi alte beneficii pe care Ministerul Muncii le acordă persoanelor aflate în situaţii de subzistenţă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite