Judeţul Buzău, campion la suprafaţa cultivată cu usturoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vali Jecu este unul dintre producătorii de usturoi
Vali Jecu este unul dintre producătorii de usturoi

Buzăul îşi menţine poziţia de lider naţional în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu usturoi. Specialiştii susţin că este un efect al „Programului de susţinere a producţiei de usturoi”, prin intermediul căruia cultivatorii primesc sprijin financiar din partea statului.

Valoarea ajutorului de minimis care se acordă beneficiarilor este de maximum 3.000 euro pe hectar.

La nivelul judeţului, în 2021, sunt 145 de beneficiari ai acestui program.

Usturoiul atrage tot mai mulţi producători, nu doar la Râmnicelu, ci şi în alte zone din judeţ, aşa că suprafaţa ocupată creşte de la an la an.  

Mai nou, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Agricole, se cultivă masiv usturoi la Gherăseni, Ţinteşti, Ulmeni sau Merei, zone unde usturoiul era prezent doar în curţile oamenilor.

Mai mult, cercetătorii buzoieni de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă au omologat un soi de usturoi valoros, recuperat de la locuitorii comunei Râmnicelu, considerată „patria usturoiului”, care ar putea deveni brand naţional. 

Este vorba despre usturoiul „Benone”, soi botezat după numele marelui interpret de muzică populară, născut la Siriu. Acest soi de usturoi a ajuns deja pe rafturile unor supermarketuri din ţară. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

 

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite