Dosare penale pentru incendiile uriaşe din ariile protejate de interes naţional din Buzău

0
0
Sursa Garda de Mediu
Sursa Garda de Mediu

Pedepse aspre îi aşteaptă pe incendiatorii care au făcut scrum zone precum Vulcanii Noroioşi sau Dealul Istriţa. Pe lângă aplicarea unor sancţiuni, Garda de Mediu Buzău a înaintat sesizări penale către Parchet, după ce incendiile de vegetaţie au distrus zone întinse din arii protejate şi au pus în pericol insecte şi animale protejate prin lege.

Două incendii de proporţii, produse în zilele de 21 şi 26 martie, au pârjolit sute de hectare de vegetaţie uscată şi pădure pe raza comunelor Berca, Scorţoasa, Cernăteşti, Breaza şi Pietroasele din Buzău. 

În urma verificărilor făcute pe teren de comisarii Gărzii de Mediu, aceştia au constatat că au ars inclusiv suprafeţe din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice.

Au fost afectate sute de hectare din Situ Natura 2000, Vulcanii Noroioşi, Pâclele Mari şi Pâclele Mici şi Situ Natura 2000 Dealul Istriţa.

În total, primul incendiu a cuprins 680 de hectare de vegetaţie uscată, lăstăriş si mărăciniş, din care aproximativ 30 de hectarea fac parte din Situ Natura 2000 ROSCII 0272, Vulcanii Noroioşi, Pâclele Mari şi Pâclele Mici. 

”Cel de-al doilea incendiu s-a manifestat pe o suprafaţă de aproximativ 200 de hectare de vegetaţie uscată, lăstăriş şi mărăciniş, pe raza comunei Breaza, litieră şi coronament pădure de pin pe o suprafaţă de circa 50 de hectare, proprietate Ocol Silvic Buzău şi ANIF Buzău, pădure de foioase şi pin în suprafaţa de 6 ha şi 100 ha vegetaţie uscată, lăstăriş şi mărăciniş pe raza UAT Pietroasele, suprafeţe care fac parţial parte din arie naturala protejata, din Situ Natura 2000 ROSCII 0057 Dealul Istriţa”, se arată în comunicarea făcută de Garda de Mediu Buzău.

Incendiile au afectat habitatul natural al unui număr de patru specii de insecte şi mamifere protejate, transmite Garda de Mediu Buzău.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri