„Desant” al comisarilor OPC din trei județe în Piața Centrală din Buzău. Ce nereguli au fost descoperite VIDEO

0
Publicat:

Comisariatele județene pentru Protecția Consumatorilor din Buzău, Galați și Vrancea au realizat, pe 13 octombrie, o serie de acțiuni menite să verifice modul în care este respectată legislația în vigoare în domeniu, în magazinele din Piața Centrală din municipiul Buzău.

Probleme au fost găsite și la pescării. SURSA OPC Buzău
Probleme au fost găsite și la pescării. SURSA OPC Buzău

Neregulile descoperite în urma verificărilor au fost extrem de grave astfel că la finalul controlului au fost aplicate sancțiuni contravenționale de peste 60.000 de lei, iar o cantitate de zeci de kilograme de carne a fost oprită de la comercializare.

În vizorul echipelor de control au fost 20 de unități de spații comerciale. În mai mult de jumătate dintre unitățile controlate, sancțiunile au fost aplicate pe loc. Asta pentru că lista neregulilor a cuprins multe abateri care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Potrivit inspectorilor OPC, este vorba atât despre mărfuri depozitate în aparate frigorifice ruginite, lipsa etichetelor sau chiar produse tradiționale vândute sub această denumire fără să se poate dovedi acest aspect.

Printre neregulile constatate, în timpul controalelor, au fost nerespectarea temperaturii de păstrare și depozitare, pentru diverse sortimente de carne, pește și produse lactate, comercializarea de pește cu modificări organoleptice și depozitat necorespunzător, lipsa verificării metrologice a cântarelor sau folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, ruginite, cu chedere rupte și neigienizate.

Pe lista cu nereguli au mai fost trecute: existența unor etichete de preț neexplicite sau cu informații lacunare, contrar prevederilor legale în vigoare, afișarea sintagmei “Produse Tradiționale”, fără a se putea proba acest aspect, la data controlului, lipsa traducerii în limba română a informațiilor înscrise pe eticheta de produs, lipsa informațiilor clare, cu privire la originea unor produse, precum și a datei limită de consum și comercializarea unor produse nesigure, prin condițiile de depozitare sau nerespectarea indicațiilor oferite de producător, și înscrise pe eticheta de produs

La finalul verificărilor, 13 dintre cele spații comerciale verificate au primit sancțiuni contravenționale în valoare totală de 60.400 de lei. De asemenea au fost aplicate și patru avertismente.

Inspectorii OPC au decis, de asemenea, și oprirea definitivă, de la comercializare, pentru diverse produse textile nesigure, precum și oprirea temporară de la comercializare a 48 de kilograme de carne, până la remedierea deficiențelor de etichetare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite