Dănuţ Moraru, omul care joacă focul pe degete
0
Pirotehnicianul care-i încântă pe suceveni cu focul de artificii în noaptea dintre ani vrea ca, pe viitor, să lanseze „bombiţele" pe ritmul muzicii.
Este omul responsabil de mai toate spectacolele cu artificii din Suceava. „De mic copil mă jucam cu pocnitori şi mă fascinau exploziile pe care le făceau", spune suceveanul. Şi-a făcut firmă de specialitate şi, până să obţină atestatul, se ocupa doar cu vânzarea de obiecte pirotehnice. Cel mai mult este solicitat la nunţi. Pentru el contează enorm reacţia publicului, motiv pentru care încearcă mereu să surprindă prin jocuri de artificii noi.
Vulcanele de scântei îi încântă pe nuntaşi
Pe termen scurt, planul bărbatului este să-şi cumpere un echipament sofisticat şi scump care lansează artificii pe ritmurile muzicii. Oricum, nu face rabat la bani când este să-şi cumpere aparatură. „E o meserie în care nu trebuie să te zgârceşti pentru a evita evenimente neplăcute, cum ar fi să-ţi explodeze o artifică prea repede sau prea târziu", explică pirotehnicianul.
Tot echipamentul este fără fir, acţionat din butoanele unei telecomezi, iar scenariile şi le gândeşte dinainte. La nunţi, spectacolul este dedicat mirilor. În timpul valsului, aşează câteva artificii vulcani, care împrăştie scântei. „Un moment deosebit la o nuntă este atunci când, la miezul nopţii, nuntaşii ies afară la jocul de lumini de pe cer şi mirii merg pe o alee de vulcani de 30-40 de metri", descrie Dănuţ.
Cumpără numai materialele pirotehnice făcute manual. De aceea, pericolul unei explozii este suficient de mare. „Cunosc cazuri în care o persoană care făcea artificii a murit din cauză că a amestecat greşit conţinutul sau că nu a finisat-o cum trebuia", punctează artificierul. Show-urile pe care le regizează durează, în medie, cinci minute. „În cadrul unui eveniment acompaniat de artificii de intensitate mare sunt 150 de explozii pe minut", precizează pirotehnicianul.
Angajat la inaugurarea unei pârtii de schi
Cel mai mare proiect urmează să-l pună în aplicare la inaugurarea pârtiei de schi din Gura Humorului. „Am pregătit vulcani de artificii pe întreaga pârtie, schiori profesionişti cu făclii multicolore în mâini care coboară panta. Aceştia vor trece prin perdele de scântei, la opt metri înălţime de pârtie", spune Dănuţ Moraru.
Profil
Născut. 26 septembrie 1967, Buzău.
Studii. Cursurile Şcolii de Pirotehnicieni din Petroşani.
Familie. Căsătorit, are doi copii.
Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri de viitor aveţi?
Îmi doresc să prind contracte mari. Echipamentul performant care lansează artificii în ritmul muzicii costă aproximativ 3.000 de euro, ceea ce reprezintă o investiţie mare care poate fi amortizată doar prin spectacole la fel de mari.
Care este cea mai grea parte a spectacolului de artificii?
Din cauza că lucrez cu obiecte pirotehnice, stresul este extraodinar. Este o răspundere mare pentru mine deoarece eu sunt răspunzător de spectacol şi de buna desfăşurarea a evenimentelor, astfel încât să nu se întâmple nenorociri.
Ce-i place?
Din cauza meseriei periculoase pe care şi-a ales-o, Dănuţ are nevoie să se relaxeze departe de orice fel de agitaţie. Spune că iubeşte mult pescuitul pe apele curgătoare.
Ce nu-i place?
„Nu-mi plac oamenii neserioşi care nu se ţin de cuvânt", spune pirotehnicianul. În afacerei, Dănuţ se bazează mult pe încrederea în relaţia cu clienţii. Cei care nu plătesc la timp îi dau peste cap planurile.