Ziua 3. Ce fac autoritățile după ce o femeie a fost ucisă de câini în București

0
Publicat:

Încă sunt așteptate măsuri împotriva celor care au permis ca o haită de câini să o atace din nou pe Ana, și de această dată să o și ucidă. Între timp, medicii legiști au anunțat cauza decesului, ASPA numără câini, iar primarul Ciucu anunță că-și ia hingheri.

Ana Oros Damian / Foto: Facebook
Ana Oros Damian / Foto: Facebook

Ana a murit după ce i-a fost secționată artera femurală. Așa arată autopsia făcută de medicii legiști. „Leziunile majore produse de mușcăturile câinilor au fost incompatibile cu viața. Mușcăturile au produs leziuni și la nivelul unor vase de sânge mari, inclusiv artera femurală, iar hemoragia externă a fost masivă și a condus la deces”, au explicat experții. 

Între timp, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a anunțat că și-a terminat treaba în zona Lacul Morii, unde Ana a fost atacată sâmbătă dimineața de haita de câini care a ucis-o.

„Acțiunea de astăzi (n.r. duminică) de la Lacul Morii s-a finalizat cu capturarea a 12 adulți și 2 pui, care au fost cazați la adăpostul ASPA Bragadiru. Toți fără microcip. 4 dintre aceștia fac parte din grupul celor identificați ieri pe câmp, fiind tranchilizați de la distanță. Acestora le-au fost prelevate probe de către polițiști pentru a se stabili dacă sunt cei care au atacat ieri dimineață. Restul câinilor, printre care și un metis de amstaff, au fost ridicați de pe străzile adiacente câmpului, respectiv Drumul la Roșu, Calea Giulești, str. Fântâna Domnească. Sunt câini ieșiți din curți, lăsați liberi pe stradă. În acest sens, vom sesiza poliția”, au scris reprezentanții ASPA pe pagina de Facebook.

Primarul Ciucu vrea serviciul lui de ecarisaj

La rândul lui, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, în subordinea căruia este Poliția Locală Sector 6 — responsabilă cu amendarea stăpânilor care nu și-au microcipat și sterilizat animalele sau care nu îi țin pe proprietăţi private bine îngrădite —, a anunțat ieri măsurile pe care le va lua la nivelul instituției pe care o conduce.

Edilul a spus că va cere înființarea unui serviciu de ecarisaj și va bugeta achiziția de servicii de adăpost pentru câinii care vor fi capturați. „Voi cere imediat Consiliului Local al Sectorului 6 și apoi Consiliului General să aprobe înființarea unui serviciu de ecarisaj la nivelul Sectorului 6 (dacă este nevoie, serviciul să fie delegat inclusiv sectoarelor)! Vom extinde competențele Poliției Locale a Sectorului 6, astfel încât să aibă toate instrumentele legale necesare pentru a verifica microciparea și sterilizarea!”, a precizat primarul Sectorului 6.

Ciucu a precizat și că va discuta cu parlamentarii pentru a modifica Legea Poliţiei Locale, astfel încât aceasta să aibă competențe similare cu Poliția Animalelor.

Totodată, susține că va bugeta pentru următorii ani acțiuni temeinice de verificare și campanii reale de conștientizare cu privire la sterilizare și va bugeta inclusiv costurile privind sterilizarea. Edilul a continuat susținând că „este clar că ASPA este depășită de situație” și că „noi toți trebuie să preluăm aceste responsabilități din sarcina PMB, să ajutăm, să contribuim, așa cum este normal”.

Reamintim că, în prezent, la nivelul Poliției Locale Sector 6 este în curs o anchetă internă. Potrivit edilului, rezultatele vor fi anunțate cel mai probabil luni, într-o conferință de presă.

Câini periculoși, abandonați de stăpâni

Tragedia petrecută în zona Lacului Morii a șocat Capitala. Un bărbat din București, angajat al unui adăpost de câini, a mărturisit că în zona în care a fost ucisă Ana Oros bântuie o rasă periculoasă.

Câini crescuți pentru lupte, pariuri sau, pur și simplu, intimidare, merg liberi în zona Lacul Morii, după ce stăpânii lor îi abandonează. Mihai Dragolea vorbește chiar de afaceri ilegale, o adevărată rețea de ilegalități care s-ar desfășura sub nasul autorităților.

„De mai bine de 4 ani lucrez la un adăpost de câini situat lângă București. În ultimii 3 ani apar din ce în ce mai mulți câini de atac (pitbull, american bully, amstaff) abandonați pe câmp. Acești câini n-au nicio vină, ei au fost creați (din păcate) pentru luptă, iar cei care îi au în proprietate poartă toată responsabilitatea deținerii unui astfel de animal. Un astfel de câine trebuie dresat, declarat poliției, ținut în condiții decente, îngrădit și probabil iubit (dacă tot l-ai luat). Dar, ce să vezi, la noi nu se respectă nimic”, spune bărbatul.

Omul avertizează că zona unde a fost atacată femeia este una periculoasă. „Sunt liberi câini din rasa american bully crescuți pentru a masca și ține la depărtare cetățenii de aflarea unor afaceri ilegale cu fier vechi. Din nou, câinii nu au nicio vină, proprietarii lor o poartă, împreună cu autoritățile locale care au permis existența unor astfel de practici. În zonă se poate observa existența unor astfel de afaceri ilegale, mai ales cu fierul vechi și deșeuri.”

El susține că singura soluție pentru a nu se mai repeta tragedia este reglementarea proprietății de câini în gospodăriile private. „Deoarece chiar dacă am ucide mâine toți maidanezii, dacă nu facem nimic privind situația sterilizării câinilor din gospodării și a traficului cu pui de rasă, peste 6 luni vom avea aceleași probleme. Autoritățile locale poartă parte din vină, aceștia fiind responsabili cu implementarea legilor”.

Reamintim că Ana Oros Daraban, în vârstă de 43 de ani, a murit sâmbătă în timp ce alerga în zona Lacul Morii, după ce a fost atacată de o haită de câini. Cu toate că au trecut mai mult de 48 de ore, încă nu s-a găsit vinovatul, iar autoritățile locale aruncă vina de la unele la altele.

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite