Protest la Primăria Sectorului 1. Motivul: Accesul în Greenfield

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii cartierului Greenfield au protestat joi, 19 ianuarie, la ora 11:00 în fața Primăriei Sectorului 1, după ce drumul prin Pădurea Băneasa a fost închis, iar acestora le-a rămas o singură cale de acces către casă deși peste 6500 de oameni locuiesc în zonă.

Protest al cetățenilor din cartierul Greenfield
Protest al cetățenilor din cartierul Greenfield

UPDATE Protestatarii sunt adunați în fața primăriei Sectorului 1. Mai mulţi reprezentanţi au fost chemaţi la discuţii în primărie, notează DCNews. 

Locuitorii din Greenfield se plâng, printre altele, și de faptul că „Primăria Sectorului 1 nu a fost în stare să facă un drum de 300 m", lucru care se vede şi pe pancartele afişate de cei prezenţi la protest.

Oare ce primar e ăla care aprobă și se pronunță ferm pentru închiderea drumului, a singurului drum în regulă, pentru mii de oameni? De zece zile, locuitorii din Greenfield trăiesc un calvar. Sunt captivi într-un loc din care nu se mai poate ieși și-n care nu se mai poate intra. Ca sa ajungă la școală, copiii sunt treziți la 6 dimineața, unii străbat pădurea pe jos. Dacă e o urgență medicală, sunt toate șansele să se moară, salvarea nu poate ajunge. Iar bieții oameni nu mai au cum să meargă la locurile lor de muncă din oraș. Acum se protestează in fața Primăriei, pașnic, elegant, deși amărăciunea și sentimentul de irealitate -cineva chiar le fură porțiuni de viață - au dat deja în clocot” , a scris și profesoara și scriitoarea Ioana Nicolaie pe pagina personală de Facebook.  

image
Protest în fața Primăriei Sectorului 1 / Foto Facebook
Protest în fața Primăriei Sectorului 1 / Foto Facebook

Evenimentul este organizat de asociațiile de proprietari din cartierul Greenfield pentru deschiderea drumului din pădure (Vadul Moldovei).

Drumul din Băneasa să fie utilizat 5 ani

De altfel, ieri, consilierii generali USR au depus un proiect de hotărâre prin care drumul forestier „Vadul Moldovei" din pădurea Băneasa să fie declarat „drum de interes local", permiţând astfel accesul cu autovehicule pentru locuitorii din cartierul Greenfield.

„Când acest proiect va fi votat, CGMB va solicita Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva sau, după caz, instituţiilor care au competenţă de aprobare, să permită Municipiului Bucureşti, timp de cinci ani de la data aprobării, ocuparea temporară, fără defrişare, de-a lungul acestui drum forestier, în vederea asigurării circulaţiei riveranilor ca drum de interes local", informează USR Bucureşti.

Conform aceleiaşi surse, în acest interval de timp este "absolut necesar" ca drumurile de acces în cartier, care fuseseră promise de la începutul acestei dezvoltări imobiliare, să fie realizate conform planurilor de urbanism zonal asumate de dezvoltator.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţa pe 9 ianuarie că nu va face niciun demers pentru un drum permanent prin pădurea Băneasa, dar că este de acord cu soluţia provizorie de traversare a pădurii pe drumul forestier, până la construirea unor ieşiri definitive în şoseaua de centură.

Remintim că pe 7 ianuarie, drumul care trecea prin pădurea Băneasa şi făcea legătura între complex şi oraş a fost închis de către Romsilva. Reprezentanții instituției au precizat că măsura închiderii drumului este strict legală, că Romsilva a avizat pozitiv încă din 2019 scoaterea din fondul forestier a celor trei porţiuni a drumului respectiv şi a manifestat toată deschiderea pentru demersul de preluare a acestuia de către autoritatea publică locală, pentru a fi deschis circulaţiei publice.

 În prezent, 6500 de oameni se înghesuie zilnic pe un drum cu o bandă pe sens să meargă la locurile de muncă și să se întoarcă acasă, după ce a doua cale de acces în cartier a fost închisă cu bariere.

Afiș protest
Afiș protest

Reprezentanţii dezvoltarorului Impact Developer & Contractor SA au declarat, după blocarea drumului de acces al locuitorilor din Greenfield, că au donat, în 2018, trei loturi de teren pentru ca porţiunea de 300 de metri de drum să treacă în administrarea Municipiului Bucureşti, dar „autorităţile implicate în acest proces, fără o justificare legală, au încetat să efectueze formalităţile necesare pentru a permite accesul publicului la această porţiune din strada Vadul Moldovei”.

Edilul Sectorului 1 este mandatat să obţină dreptul de administrare pentru drumul forestier şi să schimbe funcţiunea acelei suprafeţe de teren în cale de circulaţie provizorie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite