Informaţia greşită pe care a dat-o ministrul Mihai Fifor în legătură cu statutul fostului şef al Poliţiei Române Ioan Buda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Fifor FOTO Inquam Photos/ George Calin
Mihai Fifor FOTO Inquam Photos/ George Calin

Mihai Fifor, ministrul interimar al Afacerilor Interne, a oferit o informaţie greşită privind statutul lui Ioan Buda, fostul şef al Poliţiei Române, demis de fostul ministru MAI Nicolae Moga în urma răpirii fetei de la Caracal.

Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a declarat joi, 1 august, că Ioan Buda a fost numit şef la Poliţia de Frontieră, „conform legii“, deoarece era la comanda Poliţiei Române „prin împuternicire“. „Astfel că s-a întors tehnic de unde plecase, când n-a mai fost pe poziţia de la IGPR. În momentul acesta, conform legii, s-a întors pe postul pe care-l deţine“, a afirmat Fifor.

Numai că Ioan Buda devenise titular în funcţia de şef al Poliţiei Române din luna decembrie 2018.

Prin Decizia nr. 320/21 decembrie 2018 a premierului Viorica Dăncilă, aceasta îl numise pe chestorul general de poliţie Ioan Buda în funcţia de inspector general, cu rang de secretar de stat, al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

În acest caz, firesc, împuternicirea încetează. Şi tot firesc era, conform legii, ca Ioan Buda să fie pus la dispoziţia Ministerului de Afaceri Interne, şi nu întors pe postul deţinut anterior, pe care-l pierduse prin numirea ca secretar de stat. 

Chestorul general de poliţie Ioan Buda Sursa MAI

Imagine indisponibilă

Postul de la comanda Frontierei, ocupat anterior, nu era nici vacant, fiind ocupat prin împuternicire de unul dintre actualii adjuncţi, comisarul-şef Adrian Popescu. Dacă împuternicirea acestuia înceta, postul trebuia ocupat prin concurs, cum se procedează la orice funcţie de acest gen.

Singura funcţie pentru care nu se dă concurs este cea de şef al Poliţiei Române, asimilată, de pe vremea guvernării Ponta, cu demnitatea de secretar de stat, iar această funcţie se ocupă doar prin numire.

Demisul Ioan Buda a trecut astfel direct de la o funcţie de comandă la alta, în inspectorate diferite, fără niciun concurs.

Profesioniştii din sistemul MAI se întreabă de ce pentru Ioan Buda a fost încălcată legea cu atâta uşurinţă şi de ce ministrul de Interne Mihai Fifor a dezinformat legat de împuternicirea lui Buda la comanda IGPR.

„Niciodată nu a fost făcută trecerea asta de la o funcţie de comandă la alta, a unui şef demis de la Poliţia Română care să fie pus şef direct la altă structură. Înseamnă că Buda prea preţios pentru sistem“, remarcă aceştia.

Ioan Buda are 55 ani (deci se putea pensiona lejer, prin legea specială care a golit inspectoratele de specialiştii cu experienţă), este originar din Maramureş şi provine din structura de Poliţie de Frontieră din vestul ţării - de la Bihor. 

Pe aceeaşi temă: 

Şeful Poliţiei Române, despre ultimele cuvinte ale Alexandrei: a spus „vine, vine“ şi apoi s-a întrerupt. „Am luat act de demiterea mea“

Cine este noul şef al Poliţiei Române. Ministrul Moga: „L-am demis pentru că trebuie să luăm măsuri drastice“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite