Drapelul naţional a fost întins peste Dâmboviţa: „Este un eveniment prin care cerem unirea cu Basarabia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Platforma Unionistă „Acţiunea 2012“ a organiza sâmbătă, 24 ianuarie, un flash-mob inedit pentru a marca 156 de ani de la Unirea Principatelor Române. Astfel, zeci de militanţi unionişti s-au adunat de la ora 14:00 la Podul de la Piaţa Naţiunilor Unite, unde au întins un tricolor lat de cinci metri peste Dâmboviţa.

De asemenea, numeroase buchete de flori au fost aruncate în apa Dâmboviţei, reconstituind astfel evenimentele de la începutul anilor 90, petrecute pe malurile Prutului. „Rămas în memoria naţionlă sub denumirea de „Podul de Flori“, momentul reprezintă prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial, când frontiera româno-sovietică a putut fi traversată fără acte“, precizează reprezentanţii evenimentului.

De asemenea, au fost afişate bannere şi mesaje prin care s-a cerut „reunirea celor două state româneşti“.          

„Această acţiune reprezintă o provocare pentru noi, la care sperăm să se alăture cât mai mulţi români. Noi organizăm în fiecare an ceva pe 24 ianuarie, pentru că nu putem rămâne indiferenţi faţă de ceea ce reprezintă un prim pas în constituirea statului român modern. Sloganul nostru <<UNIREA FACE PUTEREA>> este la fel de actual ca în 1859, din acest motiv lucrăm zilnic la aducerea Basarabiei acasă”, a declarat Mihai Nicole, co-preşedinte al Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”.

Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului naţional unitar român. La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie domnitor al Ţării Româneşti, act politic care a fundamentat înfăptuirea Unirii.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Ziua Unirii Principatelor Române la Cluj. Primarul Emil Boc s-a prins în horă cu deputatul PSD Aurelia Cristea

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite