Casa Cesianu va fi gata în vara acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de consolidare de la Casa Cesianu se vor încheia în această vară FOTO commons.wikimedia.org
Lucrările de consolidare de la Casa Cesianu se vor încheia în această vară FOTO commons.wikimedia.org

Lucrările de restaurare şi consolidare de la Casa Cesianu se vor încheia în această vară, după cum au declarat, vineri, reprezentanţii Primăriei Capitalei. Monumentul istoric din centrul Bucureştiului va găzdui şi un depozit digital în care vor putea fi admirate piese de muzeu puţin cunoscute.

Lucrările de consolidare sunt realizate în proporţie de circa 40 la sută, iar termenul de finalizare este luna iulie a acestui an, potrivit reprezentanţilor Primăriei Capitalei. Imediat după finalizarea lucrărilor, imobilul declarat monument istoric va putea fi vizitat de bucureşteni, urmând să devină o adevărată atracţie pentru cei pasionaţi de istorie.

Primăria Generală a obţinut pentru lucrările de consolidare, restaurare şi conservare la acest monument fonduri europene prin Programul Operaţioal Regional 2007-2013, valoarea proiectului fiind de 8.585.807,37 de lei.

Din această sumă, 5.147.126,18 de lei sunt nerambursabili, finanţarea de la bugetul de stat este de 2.230.928,09 lei, în timp ce finanţarea Primăriei Capitalei este de 1.207.753,10 lei.

Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti, a declarat că în cadrul lucrărilor de restaurare şi consolidare se va amenaja şi un depozit digital în cadrul căruia doritorii vor putea să admire colecţii mai puţin cunoscute, precum cea de armament sau cea vestimentară.

Casa Cesianu este un monument istoric situat pe Calea Victoriei, fiind un exemplar de casă boierească de la începutul secolului al XIX-lea, singurul care şi-a păstrat toate elementele în varianta originală. Clădirea găzduieşte provizoriu zece dintre colecţiile aflate în patrimoniul Capitalei, care includ artă plastică şi decorativă.

După restaurare, Casa Cesianu va putea fi vizitată de bucureşteni, iar unul dintre obiectivele propuse constă în atragerea unui număr de aproximativ de 4.000 de vizitatori în primul de la deschiderea oficială a monumentului istoric.
 

Pe aceeaşi temă:

Vechiul sediu al Primăriei Capitalei, consolidat încât să reziste unui cutremur cu magnitudinea de peste 9 grade Richter

FOTO Lucrările de la Arcul de Triumf, gata în martie 2015. Primăria Capitalei vrea să construiască şi un pasaj subteran

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite