Campus de 3 miliarde de euro, pe 50 de hectare, pentru studenţii de la Medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii Universităţii Carol Davila vor avea un campus de 50 de hectare, în jurul Bucureştiului
Studenţii Universităţii Carol Davila vor avea un campus de 50 de hectare, în jurul Bucureştiului

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Capitală a declarat că instituţia pe care o conduce ar putea avea în următorii ani un campus studenţesc de 50 de hectare care ar pune la dispoziţia studenţilor, spaţii de studio, cămine, restaurante şi chiar un spital studenţesc, după modelele celor din Europa de Vest şi SUA.

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" ar putea avea un campus pe 50 de hectare din afara Capitalei, după modelele celor din Europa de Vest şi SUA, cu spaţii pentru învăţământ, cămine, restaurante şi chiar un spital studenţesc, a declarat, pentru Mediafax, rectorul Ioanel Sinescu.

"Avem mai multe proiecte şi mai multe propuneri pentru asta. Eu mi-aş dori să avem un campus aşa cum le ştiu eu pe cele din Europa de Vest şi din America de Nord. Campusul nu poate fi decât în afara Bucureştiului. Numai acolo poţi să ai o suprafaţă foarte mare în care realmente să construieşti un orăşel universitar, în care să existe spaţii pentru învăţământ, cel puţin pentru anii preclinici care vor sta acolo, în care să existe aşa-numite cămine sau hoteluri studenţeşti, restaurante studenţeşti, un spital studenţesc, astfel încât totul să fie grupat. Pentru anii I-II, totul trebuie să fie concentrat într-un singur loc şi, evident, cu un sistem de funcţionare adus la zilele noastre", a declarat, pentru Mediafax, rectorul Ioanel Sinescu.

Până în acest moment, conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti a primit mai multe propuneri de investiţii de la firme din SUA, Canada, Europa de Vest şi Asia. Potrivit rectorului, investitorii care s-au arătat interesaţi de acest proiect analizează posibilităţile de a achiziţiona un spaţiu în jurul Capitalei, suficient de mare pentru toate facilităţile necesare unui astfel de campus. O altă condiţie esenţială pentru spaţiul ales este ca accesul din oraş să se facă uşor şi să infrastructura din zonă să fie compatibilă cu cerinţele investitorilor.

Campus de nivel occidental, în jurul Bucureştiului

"Ei studiază împrejurimile Bucureştiului, dar foarte aproape de Capitală. Fără îndoială că trebuie adaptate şi infrastructura şi posibilităţile de comunicaţie, pentru că, dacă locuieşti undeva pe lângă Bucureşti şi până în oraş, la spital, faci două ore, nu am câştigat nimic. Fundeniul este pe listă, dar nu are spaţiu suficient pentru un campus universitar. Cred că ar trebui să aibă cel puţin 50 de hectare, aşa cum am văzut în diverse centre universitare din lume - şi în Africa de Sud, şi în America de Nord, şi în Europa de Vest...Peste tot, campusul este construit în limitele modernismului, ale funcţionalităţii şi ale unui confort cel puţin mediu pe care trebuie să-l aibă studenţii pentru a câştiga timpul pe care îl pierd acum de acasă până la cantină, de acasă până la facultate", a mai spus rectorul.

În ceea ce priveşte amortizarea investiţiilor, rectorul spune că există deja mai multe variante, testate în alte ţări cu succes."Sunt mai multe modalităţi şi mai multe propuneri. Unele dintre ele ar fi ca ei să aducă o parte din studenţii străini pe care noi să-i pregătim, iar taxa respectivă (de studii - n.r.) să ajungă la ei. Asta ar fi o posibilitate, dar toate trebuie agreate în Ministerul Educaţiei şi de către Guvern. Alta ar fi să contruiască şi un spital în campusul respectiv, în care asistenţa medicală să fie predominant privată, ca ei să-l managerieze, ceea ce nu ar fi rău deloc, pentru că ar impune nişte standarde foarte bune şi unde vor putea merge cu uşurinţă pacienţii, să spunem din România, care pleacă acum la Viena sau în altă parte, unde lasă sume mari de bani şi unde nu am deloc convingerea că de fiecare dată tratamentul obţinut este cel optime. Deci sunt mai multe modalităţi, iar ei (posibilii investitori - n.r.) au experienţă foarte mare în acest domeniu, pentru că România nu ar fi prima ţară în care ar construi un astfel de campus. Sunt destule societăţi în lume care au bani, au experienţă prealabilă, care au făcut asta şi nu au dat faliment, ci dimpotrivă: au ridicat universităţi, au ridicat sisteme de învăţământ, au creat facilităţi optime pentru comunităţi universitare mari", a explicat academicianul Ionel Sinescu.

Investiţie de "două trei miliarde de euro"

Potrivit rectorului UMF, cei care s-au arătat interesaţi de o asemenea investiţie sunt deja la faza elabrorării de studii de fezabilitate pentru viitorul campus, în lunile următoare fiind aşteptate opiniile lor legate de viitorul proiect. Acesta a subliniat faptul că România nu ar putea face o astfel de investiţie prea curând şi de aceea această şansă este una vitală pentru Sănătatea din România.  

"Ei testează şi fac studiul de fezabilitate. Care este cea mai bună locaţie, care sunt facilităţile către Bucureşti, ce oferă ei, ce trebuie să ofere universitatea, respectiv Ministerul Educaţiei, Guvernul român...Noi, efectiv, n-am avea în momentul de faţă şi nu ştiu peste câţi ani am putea să avem, să spunem, două sau trei miliarde de euro pentru a construi un campus de această mărime. Vă imaginaţi că, în momentul în care l-am avea, capacitatea ar fi şi mai mare, ar veni şi mai mulţi studenţi străini undeva unde se face un învăţământ deloc diferit faţă de cel din Marea Britanie, să spunem, şi atunci şi faima noastră profesională ar fi şi mai mare. Ar exista şi atractivitate mai mare pentru studenţii din ţările vestice, pentru că, oricum, taxa ar fi probabil un pic mai mică aici faţă de cât este în Marea Britanie, iar rezultatul va fi o calitate a învăţământului similară lor", a conchis rectorul Ionel Sinescu.

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite