Semne de dezamorţire: Investiţiile în economie au crescut cu 16% în trimestrul al treilea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile din economia naţională  au crescut cu 16% în trimestrul al treilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, determinând astfel un avans de 17,9% în primele nouă luni comparativ cu perioada similară din 2011, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Valoarea totală a investiţiilor realizate în trimestrul al treilea în economia naţională s-a ridicat la aproape 20,3 miliarde de lei. Cea mai mare parte a sumelor investite, respectiv 48,2%, au fost în lucrări de construcţii noi, însă ponderea acestora în total a scăzut faţă de aceeaşi perioadă din 2011. Investiţiile în utilaje, inclusive mijloace de transport, au ocupat o pondere de 43,3% din total, în creştere de la 39,2% în intervalul iulie-septembrie 2011. Sumele investite în utilaje au crescut cu 29,5% faţă de trimestrul al treilea din 2011. În lucrări de construcţii noi s-a investit cu 6% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Comparativ cu trimestrul al treilea din 2011, în trimestrul al treilea din 2012 se constată o creştere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) în total investiţii cu 4,1 puncte procentuale. Ponderea investiţiilor în lucrări de construcţii noi a scăzut cu 3,4 puncte procentuale, iar în alte cheltuieli cu 0,7 puncte procentuale“, este menţionat în acelaşi comunicat al INS.

În primele nouă luni ale acestui an s-au făcut investiţii totale de aproximativ 48,9 miliarde de lei, reprezentând o creştere de 17,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011.

Cele mai multe investiţii s-au făcut în lucrări de construcţii noi, reprezentând aproximativ 24,6 miliarde de lei, adică o creştere de 12,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Investiţiile în utilaje şi în mijloacele de transport au fost de 20,4 miliarde de lei, adică un avans de 26,2% faţă de primele nouă luni ale anului 2011. Investiţiile cele mai multe din primele nouă luni ale acestui an s-au făcut în industrie (39,4%), urmate de cele din comerţ (30,3%).

Investiţiile din sectorul de construcţii (24,4%) se depărtează mult faţă de cele realizate în sectorul agricol, unde procentul a fost destul de scăzut (4,3%).

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite