Bucureşti: Autorităţile comentează autorizaţia de construire
0O decizie judecătorească i-a permis lui Florian Dănuţ Gheorghe să-şi ridice casa până aproape de mijlocul străzii. Acestuia i s-a retrocedat un teren pe care era deja amenajată o stradă.
Mai citiţi: Şi-a construit casa ocupând trotuarul şi strada
Cine a pus casa în mijlocul drumului
Aleea, care de ani buni are un statut de stradă, fiind căptuşită şi cu trotuar, nu a avut niciodată un nume sau un număr, însă şoferilor le era utilă.
De anul trecut, trotuarul şi o parte din stradă au fost înghiţite de imobil, spre nemulţumirea locuitorilor din zonă. „În locul clădirii, era o parcare frumos amenajată, iar pe şosea se putea circula lejer”, spune Valeria, locatara unui bloc din zonă.
Potrivit actelor prezentate de Florian Dănuţ Gheorghe, prorietarul casei, imobilul are tot dreptul să fie acolo. „Este terenul meu, am acte pe el şi am şi autorizaţie de construcţie”, se apără Gheorghe.
La rândul lor trimişii primăriei la faţa locului confirmă faptul că proprietarul are un ordin judecătoresc care îi dă dreptul să construiască peste stradă.
„Are un ordin judecătoresc din 2005, iar autorizaţia de construire este de pe vremea fostului primar, Adrian Inimăroiu. La o primă vedere nu putem constata decât faptul că imobilul are cu un etaj mai mult decât este prevăzut în autorizaţie”, ne-a declarat Ionescu Adrian, membru al Direcţiei de Inspecţie şi Control din cadrul primăriei sectorului 4.
Şosea de pe vremea lui Ceaşcă
Cu multă vreme în urmă, pe strada Şoldanului era un şir lung de case. “Pe vremea lui Ceauşescu, casele au fost demolate şi au fost construite blocuri. Aşa s-a născut şi această alee, care mai apoi a fost asflatată” explică Ionescu apariţia drumului de acces.
Parcela de pământ pe care s-a turnat şoseaua a fost însă retrocedată, iar proprietarul a decis acum să construiască imobilul care, spun vecinii, ar urma să fie un azil de bătrâni. Păgubiţii sunt oamenii din zonă, obligaţi acum să circule pe bucata de şosea rămasă, împreună cu maşinile.
„Nu mi se pare deloc normal. Chiar şi dacă ar fi terenul lui, primăria, după ce a asfaltat, nu trebuia să-i dea autorizaţie de construcţie”, a spus locuitorul unui bloc învecinat.
Reprezentanţii primăriei dau vina situaţiei create pe oridinul judecătoresc şi pe autorizaţia de construcţie eliberată „pe ultima sută de metri” de către primarul Adrian Inimăroiu. În actele de construcţie, prezentate de către Gheorghe inspectorilor, figurează explicit faptul că noul imobil urmează să fie construit peste parcarea şi stradă.
„Noi nu avem cum să rezolvăm situaţia. Construcţia este legală, atâta vreme cât aşa a decis judecătoria. În acest caz, strada este mai largă decât era normal, şi intră în domeniul privat”, susţine Ionescu. Nimeni nu ştie când s-a asfaltat strada şi cu ce drept. „Strada există de pe vremea lui Ceauşescu. Faptul că a mai fost asfaltată din când în când e altă treabă”, a concis inspectorul.