Ambulanțele din București-Ilfov parcurg într-un an de 16 ori distanţa de la Pământ la Lună: „Au o durată de folosire între 7 și 17 ani“

0
Publicat:

Alis Grasu, manager al Serviciului de Ambulanță București - Ilfov, a dezvăluit marți seara, 19 martie, că doar 27 din mașinile de intervenție sunt mai noi de șapte ani din cele 293 de care dispune instituția. Restul ambulanțelor „au o durată de folosire între 7 și 17 ani”.

Ambulanță
Cele mai noi ambulanțe sunt cumpărate de Primăria Capitalei. FOTO Mircea Moira/Shutterstock (Arhivă)

Parcul auto la Serviciul de Ambulanţă numără în momentul de faţă 293 de ambulanţe. Asta reprezintă 11% din parcul auto al Serviciilor de Ambulanţă de la nivel naţional.  

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, singurul Serviciu de Ambulanţă regional de altfel, răspunde cam la 20% din apelurile înregistrate în fiecare zi la nivel naţional. Nu putem spune că este extraordinar de bine, pentru că, din cele 293 de ambulanţe, doar 9%, respectiv 27 de ambulanţe sunt mai recente de 7 ani. Restul, cele 286 de ambulanţe, adică majoritatea parcului, au o durată de folosire între 7 şi 17 ani.  

Cele mai noi sunt cele achiziţionate de Primăria Capitalei în urmă cu 7 ani, dar şi acestea au intrat în al optulea an de folosinţă, maşini foarte bune, de altfel, care ne-au salvat în pandemie. Fără aceste 106 maşini de urgenţă, Bucureştiul ar fi avut mari probleme în pandemie. Dar sunt maşinile din flota veche pe care le întreţinem, pentru care facem eforturi foarte mari să îşi păstreze toate caracteristicile tehnice, în parametri normali, astfel încât să protejăm pacienţii, dar şi echipajele”, a spus managerul Serviciului de Ambulanță București - Ilfov, la Medika TV, marţi seară, potrivit News.ro. 

„Cu cât sunt mai vechi, cu atât generează costuri pentru întreţinerea lor”

De asemenea, dr. Alis Grasu a mai precizat și faptul că „se fac eforturi foarte mari” pentru ca aceste vehicule să arate bine și „să fie funcţionale în integritatea lor”

Ca să obţinem date concrete privind înoirea parcului auto, ar trebui să facem o analiză a costurilor pe termen lung. Ambulanţele cu cât sunt mai vechi, cu atât generează costuri pentru întreţinerea lor.  

Ideal ar fi ca ambulanţele să se schimbe la cel mult 7 ani astfel încât după ce au ieşit din perioada de garanție de 4-5 ani să nu mai genereze costuri foarte mari pentru repararea lor. 

Se fac eforturi foarte mari ca aceste maşini să arate bine, să fie funcţionale în integritatea lor. Să nu uităm că în aceste maşini este aparatură medicală care trebuie păstrată funcţională pentru că de funcţionalitatea acestei aparaturi medicale depinde salvarea unei vieţi şi atunci ele trebuie în permanenţă verificate, reparate, păstrate în condiţii foarte bune astfel încât asistenţa medicală de urgenţă să se desfăşoare în cele mai bune condiţii”, a mai precizat managerul Serviciului de Ambulanță București - Ilfov.

În decursul unui singur an, cele 293 de ambulanțe aflate în dotarea Serviciului de Ambulanță București - Ilfov străbat în jur de 6 milioane de kilometri. 

  „Pe parcursul unui an toate ambulanţele Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov parcurg în jur de 6 milioane de kilometri şi dacă ar fi să comparăm cu ceva, am compara cu parcurgerea distanţei orbitale de la Pământ la Lună de 16 ori”, a mai spus dr. Alis Grasu. 

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite