Contract pentru achiziţia a 122 de ambulanţe, semnat de IGSU

0
Publicat:

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat, sâmbătă, că va cumpăra 122 de ambulanţe de tip A, destinate Serviciilor Publice de Ambulanţă.

IGSU va achiziţiona 122 de ambulanţe de tip A, Foto: Arhivă Adevărul
IGSU va achiziţiona 122 de ambulanţe de tip A, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit datelor oferite de instituţie, ambulanţele vor fi dotate cu defibrilator semiautomat şi alte echipamente medicale specifice.

Contractul, semnat vineri, făcea parte dintr-un acord-cadru care expira în două zile, dar în urma discuţiilor continue şi aplicate purtate între părţi (IGSU şi societatea comercială), firma a acceptat în cele din urmă semnarea contractului aplicând corecţiile de preţ în conformitate cu legislaţia în vigoare, au precizat reprezentanţii IGSU, informează Agerpres.

Conform sursei citate, fondurile puse la dispoziţie pentru achiziţia acestor ambulanţe provin din Programul Operaţional Regional şi nu fac parte din cele alocate celor 1.200 ambulanţe de urgenţă de tip B şi C, pentru care specificaţiile tehnice au fost finalizate, urmând a începe consultările de piaţă.

IGSU mai menţionează că, la începutul anului, la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, s-a întrunit o comisie de specialişti, cu reprezentare largă, atât din cadrul serviciilor de ambulanţă, cât şi din cadrul UPU-SMURD şi al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, care a urmărit revizuirea specificaţiilor tehnice pentru ambulanţele de urgenţă care vor fi achiziţionate, astfel încât dotarea acestora să fie în conformitate cu toate evoluţiile tehnicii şi a tehnologiilor medicale actuale.

Astfel, dintre cele 1.200 ambulanţe care vor fi achiziţionate din fonduri europene nerambursabile, cea mai mare parte vor fi direcţionate către Serviciile Publice de Ambulanţă, iar restul către SMURD, arată IGSU.

Anul trecut, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, menţiona că în anii 2020 şi 2021 nu s-a achiziţionat nicio ambulanţă, de acest proces ocupându-se Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

,,La nivel naţional a existat un acord-cadru care ar fi trebuit să se desfăşoare în intervalul 2018 - 2022, care prevedea achiziţia a maxim 4.000 de ambulanţe. Din păcate, acest acord-cadru nu s-a finalizat nici măcar acum, în 2022, cu achiziţia unor ambulanţe medicalizate pentru serviciile din toată ţara. În cursul anului 2020, în cursul anului 2021 nu s-a achiziţionat nicio ambulanţă, iar acum, în 2022, am înţeles că procedura de achiziţie publică nu se mai poate încheia datorită modificărilor de preţ sau altor motive pe care eu nu le cunosc, pentru că de această achiziţie s-a ocupat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă", a precizat Rafila în noiembrie 2022.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite