O femeie care nu a sunat la 112 de jenă era aproape să moară în taxi, în drum spre spital „Uneori, aleg să nu deranjeze”

0
Publicat:

Femeia din Iași nu a vrut să deranjeze ambulanța pentru o durere în piept care ascundea o patologie serioasă. Oamenii care într-adevăr ar trebui să sune la 112 se gândesc de două ori și uneori aleg să nu deranjeze, spun reprezentanții UPU SMURD Iași.

Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

O ieșeancă în vârstă de 59 de ani a mers la spital cu taxiul. Femeia nu a vrut să deranjeze ambulanța „pentru o jenă”, deși suferea de o afecțiune gravă. Cazul este unul atipic, subliniază reprezentanții UPU SMURD Iași, având în vedere faptul că în ultimii ani s-a înregistrat un record de apeluri false la 112. 

Oamenii care într-adevăr ar trebui să sune la 112 se gândesc de două ori și uneori aleg să nu deranjeze. Pentru ei sunt echipajele de urgență din prespital, nu pentru cei care au afecțiuni vechi cunoscute, care trebuie să vină la spital cu programare și fără 112 sau pentru cei care sunt programați la internare de zi, sunt stabili și după ce își pregătesc bagajul se gândesc că un taxi costă și ambulanța e gratis. Iar în UPU protocolul de triaj se aplică pe criterii medicale și nu pe criteriul dacă ai venit cu ambulanța o să te preia înaintea celorlalți”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Femeia a mers la spital cu taxiul, considerând că dacă sună la 112 ar deranja. Așa a fost la un pas să-și piardă viața, spun medicii. În curtea spitalului femeia a făcut sincopă și fractură maleolară.

Echipa de gardă din UPU a preluat-o rapid. După investigații, medicii au descoperit că femeia suferă de tromboembolism pulmonar masiv bilateral, o afecțiune gravă care poate duce la stop cardiorespirator. Acum e stabilă, conștientă și internată în terapie intensivă cardiologie unde va fi tratată mai multe zile”, adaugă prof. dr. Diana Cimpoeșu. 

La polul opul, dute de mii de solicitări false sau neîntemeiate se înregistrează, anual, la serviciul unic de urgență. De exemplu, în septembrie 2023,  supărată nevoie-mare, o liceancă de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman, județul Neamț, a decis că-i cazul să solicite intervenția forțelor de ordine, reclamând că i-a fost ocupat locul din bancă.

Apelarea abuzivă la 112 se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei ori cu prestarea a 100 sau 200 de ore de muncă în folosul comunităţii. În unele cazuri, contravenţiile pot ajunge şi la 4.000 de lei. Pentru săvârşirea din nou a abaterii, într-un interval de un an de la aplicarea sancţiuni pecuniare, se aplică amenzi duble.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite