Un braşovean, primul jandarm în misiune în Haiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Farcaş a absolvit Academia de Poliţie în 2005.
Silviu Farcaş a absolvit Academia de Poliţie în 2005.

Căpitanul Fărcaş Silviu, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov, va pleca la sfârşitul acestei săptămâni în Republica Haiti, pentru a participa la Misiunea Organizaţiei Naţiunilor Unite de Stabilizare din Haiti.

Este pentru prima dată când un reprezentant al Jandarmeriei Române va desfăşura o misiune de internaţională în Republica Haiti.

Ofiţerul a fost desemnat să participe la această misiune în urma unui examen susţinut de o comisie internaţională de experţi din cadrul O.N.U. Examenul de selecţie s-a desfăşurat în limba franceză şi a presupus o bună cunoaştere a cadrului legislativ şi organizatoric specific misiunii O.N.U. Pe lângă cunoştinţele teoretice, ofiţerului i-au fost testate abilităţile şi capacitatea de răspuns în situaţii de criză, tragerea cu armament şi conducerea de autovehicule.

În cadrul acestei noi misiuni, ofiţerul Jandarmerie Române va fi monitor de poliţie civilă al O.N.U., având atribuţii în domeniul instruirii, reformării şi monitorizării sistemului naţional de poliţie din Republica Haiti. De asemenea, ofiţerul va participa la misiuni de menţinere şi asigurare a ordinii publice.

Premergător selecţiei organizate de reprezentanţii O.N.U., căpitanul Fărcaş Silviu a absolvit la Institutul de Studii de Ordine Publică din cadrul Academiei de Poliţie, Cursul Internaţional de Monitor O.N.U.

Căpitanul Fărcaş Silviu este absolvent al Academiei de Poliţie, promoţia 2005. Mandatul misiunii se desfăşoară pe o perioadă de un an de zile.

Misiunea Organizaţiei Naţiunilor Unite de Stabilizare din Haiti (MINUSTAH) a fost constituită la data de 1 iunie 2004, prin Rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU nr. 1542.

Cutremurul devastator din 12 ianuarie 2010, care a produs peste 22 000 de morţi (inclusiv 96 de monitori ai ONU), a declanşat o criză economică şi de infrastructură majoră în Haiti.

Consiliul de Securitate, prin rezoluţia 1908 din 19 ianuarie 2010, a aprobat recomandarea de creştere a forţelor din MINUSTAH, astfel încât să fie sprijinite imediat recuperarea, reconstrucţia şi stabilitatea din interiorul ţării.

După alegerile prezidenţiale din 2011, misiunea şi-a reluat mandatul iniţial, şi anume menţinerea unui mediul sigur şi stabil în plan intern, promovarea procesului politic, consolidarea instituţiilor din cadrul Guvernului Haitian, întărirea instituţiilor de aplicare a legii, promovarea şi protejarea drepturilor omului.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite