Trei localuri seculare din Brașov, incluse în Circuitul Istoric al Cafenelelor din Europa. Cum arată „bijuteriile” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două cafenele și un restaurant din Centrul Istoric al Brașovului au fost incluse în Circuitul Istoric al Cafenelelor din Europa. Acestea vor funcționa de acum sub Înaltul patronaj al Consiliului Europei.

CH9 Inspiratio este una dintre cafenelele incluse în circuit FOTO Ioan Buciumar
CH9 Inspiratio este una dintre cafenelele incluse în circuit FOTO Ioan Buciumar

Trei locuri de petrecere a timpului liber din Brașov au intrat sub înaltul patronaj al Consiliului Europei. La Vatra Ardealului, Inspiratio și Casa Chitic sunt locuri în care înaltul for european le garantează turiștilor că vor avea parte de o experiență de neuitat și nu numai atât.

Una dintre cafenelele intrate în Circuitul Istoric european FOTO Ioan Buciumar
Una dintre cafenelele intrate în Circuitul Istoric european FOTO Ioan Buciumar

Cele trei au fost alese și pentru că sunt clădiri încărcate de istorie, preparatele respectă rețete vechi și delicioase, istoria și tradiția sunt la ele acasă. Toate au fost renovate de arhitecți care au fost preocupați în priml rând să păstreze elementele de acum câteva secole, când au fost ridicate clădirile.

Găsim în Brașov multe locații care reflectă valori istorice, dar undeva trebuie făcut începutul și noi am luat criteriile care sunt conform statutului, care primează în a selecta locațiile pentru includerea în acest Circuit Istoric al Cafenelelor Europene care sunt înnobilate și decorate de distincția Consiliului Europei”, a spus Arnold Klingeis, Ambasador HCR în România.

Bârnele vechi de sute de ani au fost păstrate și retaurate FOTO Ioan Buciumar
Bârnele vechi de sute de ani au fost păstrate și retaurate FOTO Ioan Buciumar

Atmosfera și patina istoriei, între caracteristici

Toate cele trei sunt situate în Centrul Istoric al Brașovului, în apropiere de Biserica Neagră, cea mai vizitată clădire din oraș. La Vatra Ardealului este renumită atât pentru cafeaua de aici, cât, mai ales, pentru prăjiturile făcute după rețete tradiționale, păstrate de mai bine de o jumătate de secol.

image

CH9 (Curtea Honterus numărul 9) Inspiratio este cafeneaua Bisericii Negre și clădirea de aici are o istorie interesantă. Inițial, erau două clădiri separate, despărțite de o curte interioară. Cu timpul, curtea interioară a fost acoperită, iar, apoi, a devenit încăpere a clădirii.

Arhitectul a păstrat căpriorii din lemn și elementele care există încă de când a fost construită clădirea și acestea îi dau un farmec aparte. Curtea interioară este acum locul în care se află barul, iar cele mai bune ișlere din oraș, prăjituri cu mare tradiție la Brașov, se găsesc chiar aici, alături de o cafea minunată și ceaiuri extrem de apreciate.

image

Casa Chitic este, de departe, cel mai recent loc de ieșit în oraș dintre cele trei. Cu toate acestea, numărul brașovenilor și turiștilor care vin aici este foarte mare și restaurantul și-a câștigat un renume în foarte scurt timp. Interesant aici este că fiecare client poate vedea cum este pregătită mâncarea pe care a comandat-o.

Britanicul care a avut ideea, impresionat de cafenelele brașovene

Arnold Klingeis l-a invitat la Brașov pe britanicul care a venit cu ideea pentru a vedea cum arată cafenelele de aici care urmează să facă parte din circuit.

Untravelled Paths e fericit să anunțe că a inaugurat recent Cafes Route Experience, o aripă a Cafes Route care include Cluj-Napoca și frumosul oraș Sibiu, unde sunt cafenelele Chios și Pardon, dar include și Palatul Bruckenthal, Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, din apropiere de Cabana Bâlea Lac și cred că o mulțime de turiști își doresc să vină și să afle lucruri interesante despre istoria și cultura de aici, din România”, a arătat James Chisnall, manager Untravelled Paths Londra.

Londonezul s-a arătat încântat de cafenelele din Brașov, despre care spune că sunt în clădiri minunate, decorate foarte interesant și cu o atmosferă liniștită pe care și-ar dori-o și la Londra. Impresionat de ce a găsit aici, James Chisnall a declarat că, împreună cu Arnold Klingeis, își dorește să ia legătura și cu administratorii Castelului Bran, pentru o eventuală includere a Casei de ceai a Reginei Maria în Circuitul Cafenelelor.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite