Statul român, dat în judecată pentru că a decis să închidă oamenii în case de la ora 22:00, în loc de 23:00

0
0
Braşoveanul Alex Goga a dat în judecată Guvernul României şi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru că trebuie să stăm în case de la ora 22,00, în loc de 23,00. FOTO Poliţia Română
Braşoveanul Alex Goga a dat în judecată Guvernul României şi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru că trebuie să stăm în case de la ora 22,00, în loc de 23,00. FOTO Poliţia Română

Juristul braşovean Alexandru Goga a decis să dea în judecată statul român şi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru că au modificat ora până la care românii pot ieşi din case fără motiv. Alexandru Goga consideră că este îngrădit dreptul la libera circulaţie

Un braşovean a dat în judecată Guvernul României şi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, după ce ora de la care nu mai putem ieşi din casă fără declaraţie pe propria răspundere a fost modificată din 23,00 în 22,00. 

Juristul Alexandru Silviu Goga spune că reducerea timpului în care putem ieşi din case fără documente justificative l-a determinat să studieze decizii ale Curţii Constituţionale, legi şi drepturile omului. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Braşov, sub nr. 159/64/2021.

„Funcţionarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă preciza că decizia ar fi trebuit să fie semnată de vicepremier. De ce şi-o fi arogat premierul sau de ce o fi simţit nevoia să semneze, fără o anchetă, fără un temei ştiinţific sau legal care să precizeze că această oră este necesară pentru combaterea pandemiei, simţim că ni se încalcă drepturile fundamentale şi că suntem ţinuţi într-un fel de arest la domiciliu de la orele 22,00 şi până la 5,00 dimineaţa. Pentru ce şi pentru cine? Suntem la un pas de tiranie”, a explicat Alex Goga.

Alex Goga a dat în judecată statul român pentru că ne ţine în case mai mult cu o oră. FOTO

Autorul plângerii (foto dreapta) crede că ne sunt încălcate dreptul la libera circulaţie şi viaţa intimă de familie şi privată, despre care se vorbeşte chiar în Constituţia României. 

„Poate eu lucrez ziua şi am timp să mă relaxez doar noaptea, să mă plimb în jurul locuinţei, să merg undeva să mă plimb sau chiar într-un parc, pentru că mi se pare că parcurile nu sunt închise acum. Oricum, cei mai mulţi oameni dorm noaptea, aşa că sunt mult mai puţini cei care ies după ora 22,00 şi, atunci, şi riscul de infectare este mai mic. De ce să nu mă pot relaxa, mai ales că se apropie vara, când la ora 22,00 încă este lumină?”, întreabă juristul.

Alex Goga mai spune că nu va cere doar anularea hotărârii prin care interdicţia se aplică de la ora 22,00, ci chiar a celei prin care părăsirea locuinţei pe timpul nopţii înseamnă contravenţie, în lipsa unui motiv întemeiat. Plângerea se întinde pe 23 de pagini, potrivit autorului. 

Demersului lui Alex i s-a alăturat şi Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere (ASUM). „ASUM a formulat şi a depus o cerere de intervenţie accesorie în acest proces, pentru că vorbim de încălcarea drepturilor omului şi cu asta ne ocupăm, este obiectul nostru de activitate. Considerăm că prin această hotărâre a Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se îngrădeşte, în mod nejustificat, nemotivat sau motivat insuficient dreptul la liberă circulaţie”, a precizat Ionel Spătaru, preşedintele ASUM. 

Alex Goga spune că el poartă mască tot timpul, s-a vaccinat şi face parte din categoria celor care sunt convinşi că virusul este periculos şi trebuie să ne protejăm. În opinia braşoveanului, însă, protejarea nu implică eliminarea unor drepturi fundamentale, fără o justificare ştiinţifică sau legală. 

Şansele de reuşită ale demersului lui Alex Goga par, însă, destul de mici, dacă privim situaţia din alte state europene, în care interdicţia circulaţiei pe timp de noapte se întinde chiar pe mai multe ore decât în România.

Vă mai recomandăm:

Serbia intră în lockdown din cauza numărului mare de infectări. Rămân deschise magazinele alimentare, farmaciile şi benzinăriile

Soldatul universal „uitat” pe front: caporalul Tupiţă este de 25 de ani în teatrele de operaţiuni

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite