România comunistă în presa vremii. Momentul 28 martie 1974, când republica „populară” devenea „socialistă”

0
Publicat:

Prima pagină a ziarului „Drum Nou” din Brașov de acum o jumătate de secol, după ce țara noastră devenea Republica Socialistă România, conținea doar jurământul și discursul lui Nicolae Ceaușescu.

Ziarul brașovean Drum Nou consemna alegerea lui Ceaușescu ca președinte FOTO Muzeul Casa Mureșenilor
Ziarul brașovean Drum Nou consemna alegerea lui Ceaușescu ca președinte FOTO Muzeul Casa Mureșenilor

În Arhiva Mureșenilor, unde de câțiva ani se află și colecția ziarului brașovean „Drum nou”, predecesorul (și urmașul) cotidianului „Gazeta de Transilvania”, am fost curioși să aflăm ce s-a întâmplat în oraș și în țară în urmă cu 50 de ani. Chiar dacă acum o jumătate de secol informația circula mult mai greu și era controlată de comuniști, putem regăsi, uneori, și informații interesante.

Am ales numărul din 28 martie 1974, o dată istorică importantă, deși era din perioada comunistă, ziua în care Republica Populară Română devenea Republica Socialistă România, la plenara Partidului Comunist Român, iar primul președinte din istoria țării fiind ales secretarul general al partidului, Nicolae Ceaușescu.

Ziarul avea pe prima pagină conținutul întreg al jurământului depus de viitorul președinte dictator, precum și discursul complet al acestuia.

Chiar dacă nimeni nu era cu adevărat interesat de acele discursuri, ziarele din întreaga țară erau obligate să deschidă edițiile cu acele cuvântări.

Din păcate, cam după acea perioadă și mai ales după vizitele lui Ceaușescu în China și Coreea de Nord, începe o perioadă din ce în ce mai întunecată a conducerii viitorului dictator al țării. Tot în acele zile, prin Marea Adunare Națională, un fel de Parlament al României, se modifică și Constituția, iar fostul prim-ministru, Gheorghe Maurer, un comunist să îi zicem «bun» și din vechea gardă, este înlăturat de tovarășul Nicolae Ceaușescu de la conducerea guvernului României”, a povestit muzeograful Ovidiu Savu, de la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov.

Tot din acele zile, în „Drum Nou” avem și un interviu cu un director de la Electroprecizia Săcele, încă de pe atunci un nume important în industria din țara noastră.

Nu putem trece peste rubrica Sport, unde este consemnat un rezultat foarte bun al echipei de fotbal a Brașovului, Steagul Roșu Brașov, care bătea în deplasare, la Pitești, pe Fotbal Club Argeș, una dintre cele mai bune echipe din fotbalul românesc ale acelor  timpuri, cu marele Nicolae Dobrin în teren.

Avem și o rubrică zilnică, „Agenda zilei”, cu știri culturale și artistice și informații la zi despre evenimentele care urma să se desfășoare în oraș sau în județ.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite