În plină vară, Muntele Tâmpa arată ca toamna. Explicaţiile unui inginer silvic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tâmpa arată ca toamna FOTO Ioan Buciumar
Tâmpa arată ca toamna FOTO Ioan Buciumar

În toiul verii, Muntele Tâmpa arată de parcă ar fi toamnă. Un inginer silvic din Braşov spune că arborii îşi reduc metabolismul pe vreme de secetă şi caniculă şi îşi revin odată cu ploile.

Chiar dacă Braşovul nu a fost la fel de puternic afectat de valul de caniculă din ultima vreme, nici oraşul de la poalele Tâmpei nu a scăpat de efectele căldurii excesive. 

„Pe Tâmpa, combinaţia nefavorabilă de factori apare în zone cu sol scurt, adică cu adâncime mică, zonă care are o capacitate mică de înmagazinare apei, cu rocă calcaroasă, care pierde uşor apa, pe o pantă sau înclinare mare, ceea ce duce la pierderea uşoară a apei de preciptaţii şi pe expoziţii însorite care se încălzesc mai mult, iar evaporaţia şi transpiraţia sunt mai mari”, a explicat Dan Chira, inginer la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Braşov. 

Aşa cum noi, oamenii, găsim armele cele mai eficiente în lupta împotriva caniculei, şi arborii fac la fel. 

Dacă ar fi să ne luăm după cum arată Muntele Tâmpa în aceste zile, am crede că ne aflăm în plină toamnă. Cei mai mulţi dintre arbori au căpătat o culoare ruginie, mai degrabă de noiembrie, decât de iulie.

„Aceşti factori conduc la următoarele fenomene: îngălbenire mai rapidă a frunzelor, deci, toamnă, la semnalul acela de toamnă vine mai devreme înroşirea acelor la răşinoase. De exemplu, în 2012, 2018 şi 2019, în partea dinspre Răcădău, pădurea de pin a fost afectată de înroşiri cu pierderi relativ minore, adică s-a uscat o mică parte din arbori, dar, totuşi, pădurea şi-a păstrat în bună parte măsurile.  Căderea masivă a frunzelor la foioase a avut un maxim în 2000, când, la sfârşitul lunii iunie, pădurea dinspre Dealul Melcilor, care are condiţiile cumulative de mediu foarte precare, a rămas fără frunză până în anul următor”, a mai precizat Dănuţ Chira.

Silvicultorul braşovean spune că asemenea fenomene au mai fost înregistrate în ultimul sfert de secol la Braşov, în câteva rânduri. De fiecare dată au existat arbori care s-au uscat, dar pădurea a supravieţuit. Arborii îşi reduc în această perioadă metabolismul chiar până la 10% din normal, iar când temperaturile vor scădea sau dacă vom avea ploi, ei vor reveni la normal. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Inscripţie rasistă pe un taxi din Braşov. Cum l-a pedepsit patronul pe şofer

Cel mai mare festival al berii din România, detalii despre pregătiri. Cu ce surprize vine Oktoberfest

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite