Ce aventuri a avut „Indiana Jones de Brașov”. Mărturii din presa de altădată

0
Publicat:

Printre „marile realizări ale comunismului” ziarul Drum Nou din 1973 scrie despre un personaj interesant al Brașovului, Franz Binder, supranumit „Indiana Jones”. Acesta a călătorit în Africa în secolul XIX.

Articolul „Explorator brașovean al Sudanului” din Drum Nou din 1973 FOTO Muzeul Casa Mureșenilor
Articolul „Explorator brașovean al Sudanului” din Drum Nou din 1973 FOTO Muzeul Casa Mureșenilor

„Indiana Jones”, eroul jucat de celebrul Harrison Ford, are un corespondent și pe meleagurile Transilvaniei. Presa din Sibiu și Alba l-a numit astfel pe un sas care a trăit aventuri la fel de palpitante ca eroul filmului, în Sudan și Egipt. Sasul stabilit după întoarcere al București a strâns o multitudine de obiecte de valoare care au fost donate Muzeului Bruckenthal.

Un număr al ziarului Drum Nou de acum o jumătate de veac relata despre „Indiana Jones al Brașovului”. Muzeografii de la Casa Mureșenilor au găsit în colecția ziarului brașovean un articol extrem de interesant despre Franz Binder, născut la Sebes-Alba și devenit brașovean prin adopție.

Acesta a călătorit și a avut numeroase aventuri în Africa și chiar s-a căsătorit cu o indigenă la Khartoum, capitala Sudanului. Înainte Revoluția de la 1848 s-a stabilit la Brașov, unde a fost farmacist, dar aventura abia începea pentru etnograful și călătorul ardelean, la origine farmacist.

„Numele real al acestui Indiana Jones, a fost Franz Binder, ce s-a născut la Sebeș-Alba, la 1824 și a trăit până în anul 1875. A fost farmacist la Brașov, apoi, după Revoluția de la 1848, s-a stabilit în Țara Românească, iar în septembrie 1849 pleacă în Orient și apoi în Africa. Ajunge angajat la viceconsulatul austriac de la Khartoum, capitala Sudanului”, a povestit muzeograful Ovidiu Savu.

Așa relatează ziarul „Drum nou” din anul 1973, la rubrica „Magazin”, ce avea mare succes la cititorii brașoveni de acum 50 de ani, despre bunicii brașovenilor își mai amintesc. Farmacistul Franz Binder va face o mare călătorie de la izvoarele Nilului, pe Nilul Albastru și pe jos sau cu cămilele prin deșert până la Cairo, potrivit publicației ardelene din perioada comunistă.

A făcut comerț cu fildeș și gumă arabică, a reușit să aducă o altă caravan, impresionantă, la drumul înapoi spre Sudan, noua țară care l-a adoptat. Se va căsători exotic, să spunem așa, în capitala Khartoum, cu o localnică pe nume Beni Shangul. După această călătorie mai urmează cel puțin încă una pe Nil, prin deșert, prin jungle, spre Congo. Ajunge la triburile de africani (autorul scrie negri) azande (niam-niam) și monbuta. În aceste călătorii va achiziționa sau va face schimb de produse și va aduce în Transilvania numeroase scuturi, podoabe, obiecte de ritual, instrumente muzicale, etc. ce vor fi donate Societății de Știință Săsești din Sibiu”, a mai precizat Ovidiu Savu.

Acestea vor fi baza viitorului Muzeu de etnografie universală „Franz Binder”, ce poate fi vizitat și astăzi în centrul Sibiului. Colecția etnografică din Africa a triburilor și a populației arabe sunt unicate și de valoare pentru studiul etnografiei universal, potrivit muzeografului brașovean.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite