Motivele cel mai des întâlnite pentru care se ajunge la divorț. Soluția oferită de un psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu a dezvăluit motivele pentru care se ajunge cel mai des la divorț. Lipsa banilor este pe primul loc, dar și altele la care ne-am fi așteptat. Psihologul Maria Teherciu vine cu explicații.

Principalele motive pentru care se ajunge la divorț FOTO Adevărul
Principalele motive pentru care se ajunge la divorț FOTO Adevărul

Chiar dacă România rămâne o țară în care cuplurile care își jură credință până la moarte în fața altarului respectă de obicei această declarație, totuși, numărul divorțurilor a crescut foarte mult și în țara noastră. Fiecare pereche își trăiește propria poveste de iubire, dar și experiența celor care ajung la divorț este unică.

Totuși, să vedem care sunt motivele care conduc cel mai des la această decizie drastică, în urma căreia au de suferit cei doi parteneri și, de multe ori, chiar și alte persoane, atunci când cuplul mai are și copii.

Potrivit unui studiu publicat de Shutterstock, motivul cel mai des invocat îl reprezintă problemele financiare. Dragostea trece prin stomac, astfel că lipsa banilor sau un partener care obișnuiește să cheltuiască excesiv sunt cel mai întâlnit motiv de divorț.

Nu uitați de gesturile de tandrețe

Lipsa intimității fizice și emoționale este un alt motiv des invocat. Luna de miere nu poate ține la infinit, dar aceasta nu înseamnă că intimitatea trebuie să dispară. Intimitate înseamnă și să-i acorzi atenție celuilalt, iar lipsa acestor gesturi mici conduce la o spirală a scăderii calității relației.

Poate motivul pe care l-am fi pus pe primul loc, infidelitatea, este abia al treilea. Este evident că aceasta conduce la divorț, iar specialiștii spun că infidelitatea schimbă fundamental uniunea dintre cei doi și distruge comunicarea, acestea fiind motivele pentru care se ajunge la divorț.

Violența domestică este un alt factor important în destrămarea unei căsnicii, indiferent că este vorba de violență fizică sau de comportament abuziv în alte moduri, cum ar fi manipularea, intimidarea, izolarea social sau învinuirea partenerului pentru orice problemă.

Slăbitul, îngrășatul, îmbătrânirea - motive de divorț

Lipsa de compatibilitate este, de asemenea, un motiv des întâlnit în căsătoriile care sfârșesc prin divorț. Opusurile se atrag, dar trebuie să existe pasiuni comune, pentru ca partenerii să petreacă timp de calitate împreună.  

Modificările fizice sunt o altă cauză a divorțurilor. Din păcate, aceste modificări care, în unele situații, nu pot fi controlate, conduc la scăderea respectului de sine, a nivelului de intimidate și chiar a sănătății.

Dependențele pot și ele conduce la divorț. Drogurile, băutura, jocurile de noroc pot crea un mediu familial neprietenos și sunt chiar înaintea lipsei de comunicare atunci când vorbim despre motivele de divorț. Cuplurile care nu comunică sunt incapabile să-și rezolve problemele și acestea devin din ce în ce mai mari.

Nu vă căsătoriți doar ca să nu fiți singur(ă)

Căsătoria timpurie sau din motive greșite sunt alte două situații în care se ajunge des la divorț. Jumătate dintre divorțuri se petrec în primii 10 ani e căsnicie. Lipsa de egalitate și de identitate a fiecăruia conduc, de asemenea, la divorț, așa cum se întâmplă și în căsniciile în care certurile și scandalurile sunt la ordinea zilei.

Așteptările nerealiste și valorile diferite sunt alte motive de divorț des întâlnite. Diferențele religioase, de cltură și chiar politice conduc nu de puține ori la divorț. Nu în ultimul rând, dezacordul părinților și lipsa sprijinului conduc și ele deseori la divorț.

Un fenomen îngrijorător în România îl reprezintă familia, respectiv trăinicia, stabilitatea ei, a cuplului legal constituit. Adesea, după nici zece ani de căsnicie, potrivit Institutului Naţional de Statistică, în România are loc un divorţ la 3,5 căsătorii,. Cifrele sunt în scădere începând din anul 2015, dar rata divorţurilor rămâne mare, de până la 30%. De menționat ar fi faptul că femeile sunt cele care iau mai repede decizia de divorţ şi, cel mai des, separarea are loc la notar. Motivele sunt dintre cele mai diverse”, a precizat psihologul brașovean Maria Teherciu.

Motivele de divorț în România, aceleași ca pe plan mondial

Cele mai des întâlnite dintre motivele divorțurilor din țara noastră sunt cele legate de lipsa unei locuinţe, lipsa banilor, infidelitatea sau scăderea interesului față de partenerul de cuplu, respectiv scăderea implicării emoționale în relație.

Starea financiară e o problemă pentru existența unei familii.  Însă, la noi mai mulţi decid să divorţeze, puţine familii se întemeiază ținând cont de perspectivele existențiale reale.  Cea mai mare problemă este plecarea peste hotare şi distanţa aceasta răceşte relaţia dintr-un cuplu. În momentul în care a apărut bariera aceasta în cuplu, majoritatea divorţează”, a mai explicat Maria Teherciu.

Psihologul mai spune că, atunci când apar copiii, majoritatea părinților neglijează sau uită complet că fac parte dintr-un cuplu. Pe măsură ce copiii cresc și au nevoie de mai puțină atenție, mulți soți și multe soții constată că s-au îndepărtat unul de altul și nici nu-și mai amintesc de ce s-au căsătorit vreodată, pentru că nu mai au nimic în comun.

Dificultăţile pot fi soluţionate prin comunicare, susţinere emoţională, potrivit Mariei Teherciu.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite