Bodi Zsolt: „Kendo înseamnă concentrare şi disciplină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bodi Zsolt a început să practice kendo în urmă cu 11 ani şi a obţinut premii importante la concursurile naţionale şi internaţionale. Bărbatul s-a hotărât să facă cunoscut acest sport şi la Braşov şi a început să predea kendo la o sală din oraş.

Sportul denumit „kendo" este o ramură a artelor marţiale, pe care samuraii au dezvoltat-o în Japonia. Acest sport se practică cu săbii din bambus şi conţine o serie de lovituri specifice, care pot fi executate corect doar după o pregătire consistentă.

Kendo s-a dezvoltat din Kenjutu, arta marţială practicată de războinicii japonezi. La sfârşitul secolului XX se trece la modernizarea Japoniei, iar şogunatul, forma de guvernare militară aplicată de samurai este răsturnată. Tot atunci se dizolvă casta samurailor şi li se interzice portul săbiilor. Samurai purtau două săbii, una lungă, katana, şi alta scurtă, vakizasii", explică Bodi Zsolt, instructorul de kendo.

„Calea sabiei"

Modernizarea Japoniei pe toate planurile a inclus înfiinţarea şi organizarea armatei după modelul occidental , iar săbiile şi arta mânuirii acestora şi-au pierdut utilitatea practică pe câmpul de luptă. „Pentru ca această  artă să nu dispară, în anul 1873, cu aprobarea guvernului, încep o serie de demonstraţii cu scopul popularizării artei mânuirii sabiei, în rândul populaţiei, iar sportul este denumit Kendo. S-a început instruirea celor din poliţia japoneză, iar începând cu anul 1911, kendo se introduce şi în şcolile generale", adaugă Bodi Zsolt.

Bodi Zsolt a început să practice kendo din 1999 şi a reuşit să ajungă la nivelul de centură neagră cu trei dan. „Kendo" se traduce prin „Calea sabiei", iar armele folosite în acest sport sunt săbiile din bambus, denumite „shinai". „Este o artă a concentrării, o cale pe care practicantul trebuie să o parcurgă pentru autoperfecţionarea sinelui, a caracterului său", apreciază instructorul de kendo.

Braşoveanul a participat la competiţii naţionale şi internaţionale şi a obţinut două locuri trei, la întrecerile pe echipe şi locul doi la Campionatul Naţional al României. Bodi Zsolt a început, în urmă cu un an, să predea kendo la unul dintre cele două cluburi de profil din Braşov. Cursurile nu impun limită de vârstă şi costă 40 de lei pe lună.

La antrenamentul de kendo se pune accent pe dezvoltarea puterii de concentrare şi a îndemânării necesare executării tehniciilor de kendo. Drept urmare, doar cineva cu un caracter puternic, cu „mintea deschisă" şi cu o inteligenţă peste medie poate să se adapteze regulilor acestui sport şi să obţină performanţe", este de părere instructorul.

Kendo este un sport mai puţin cunoscut şi practicat la Braşov. În ţară au fost înfiinţate în ultimii ani astfel de cluburi în Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Brăila, iar activitatea acestora este coordonată la nivel naţional de Departamentul Român de Kendo, care este afiliat la Federaţia  Română de Arte Marţiale de Contact.

Ce-i place

„Kendo este pasiunea mea, la care nu aş renunţa pentru nimic în lume. Pe lângă kendo, sunt îndrăgostit de alpinismul sportiv, îmi doresc să ajung la altitudini cât mai mari. Cred că şi la acest capitol te poţi perfecţiona doar prin mult antrenament, aşa că am te gând să îmi bat propriile recorduri".

Ce nu-i place

„Nu îmi plac oamenii care epatează, care vor să arate că sunt mai mult decât sunt în realitate. Nu suport să nu se spună lucrurilor pe nume şi să se evite, la nivel declarativ, adevărul. Detest situaţiile în care una vorbim şi alta facem, acest lucru ţine până la urmă de seriozitate".

Întrebări şi răspunsuri

Kendo este un sport dur?

Nu cred că putem să discutăm de duritate când ne referim la kendo. Aici se execută loviturile, fără a-ţi răni adeversarul. Este un sport, în care mintea şi intelectul joacă un rol deosebit de important. Este un sport care presupune efort fizic intens, dar care nu este depus la întâmplare, concentrarea este determinată. Autocontrolul este important, nu violenţa, ca la orice manifestare care ţine de artele marţiale.

Ce vă atrage la alpinism?

Alpinismul sportiv se poate împărţi în două categorii: căţăratul pe stâncă şi turele prin munţi. Cei care sunt capabili fizic, psihic şi financiar pot organiza expediţii către cele mai înalte vârfuri. Cucerirea altitudinilor îţi oferă un sentiment unic, care nu poate fi comparat cu nimic altceva. Până la urmă, este tot o chestiune de ambiţie şi autodeterminare.

Profil

Născut. 1 martie 1972, Baraolt.

Studii. Liceul Industrial nr.5.

Familie. Necăsătorit.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite