Un brăilean a cumpărat porc de Crăciun dar nu s-a putut bucura de el fiindcă a fost depistat cu trichinella spiralis. A rămas şi fără carne şi fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dintre miile de mostre aduse la examen, doar una a fost depistată pozitiv   FOTO adevarul.ro
Dintre miile de mostre aduse la examen, doar una a fost depistată pozitiv   FOTO adevarul.ro

Pe parcursul lunii decembrie, în perioada premergătoare Crăciunului, la laboratoarele Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila au fost aduse 2.141 mostre de carne provenite de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, pentru a fi testate trichineloscopic. Dintre acestea, doar una a fost depistată pozitiv.

Porcul infectat cu parazitul trichinella spiralis a fost sacrificat în curtea unui brăilean domiciliat în cartierul Chercea. Acesta îl cumpărase de la un crescător din comuna Vânători, judeţul Galaţi. Autorităţile veterinare au procedat conform legii şi au confiscat întregul porc, pentru a-l distruge prin incinerare.

În mod normal, deţinătorul ar fi trebuit despăgubit cu contravaloarea animalului, la preţul pieţei, însă acest lucru nu s-a întâmplat deoarece crescătorul nu îl crotaliase şi nu îl înregistrase în baza naţională de date. „Dacă nu se respectă această condiţie, nu se acordă nicio despăgubire. Deţinătorul a înţeles asta şi a fost de acord fără probleme să predea animalul pentru incinerare”, ne-a declarat Caragaţă Niţă, directorul executiv adjunct al DSV Brăila.

În ceea ce priveşte abatoarele brăilene, au fost sacrificaţi 25.564 porci, dintre care doar unul a fost găsit cu trichinella spiralis, fiind şi acesta retras din consum şi incinerat.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite