Trucuri ca să alegem corect carnea de porc. Cât de important este examenul pentru depistarea trichinelozei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii spun că, în cazul unui porc mai tânăr, carnea are o anumită culoare şi este mult mai nutritivă decât în cazul unui animal mai bătrân. Un medic veterinar explică modul în care trebuie sacrificat porcul şi de ce este atât de important examenul trichineloscopic.

Românii sunt mari consumatori de carne de porc, aceasta reprezentând, potrivit specialiştilor, aproape jumătate din totalul producţiei de carne. Consumată cu măsură aceasta poate fi o importantă sursă de proteine pentru organism. 

”Carnea de porc în stare naturală este săracă în clorură de sodiu şi are un conţinut bogat de proteine. Aceasta reprezintă, de asemenea, o sursă bună de vitamin şi minerale, necesare unui organism sănătos: fier, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc, precum şi o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina, De asemenea conţine grăsimi, esenţiale metabolismului, dintre care saturate circa 40%, nesaturate 45% şi polisaturate 5%”, explică medicul Ioan Penţea, secretar executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din judeţul Sibiu.  

Specialistul spune că este mai sănătoasă şi mai bogată în nutrienţi carnea care provine de la un animal tânăr. ”Calitatea cărnii de porc este influenţată de rasă, sistemul de creştere (industrial sau gospodăresc), precocitate (ideal este porcul care la 180-200 de zile are o greutate de 110-120 de kilograme). Carnea de la un animal mai tânăr este de culoare rozie, mult mai nutritivă şi mai fragedă decât de la cel mai în vârstă, iar raportul dintre grăsimile nesaturate (bune) şi cele saturate (rele) este mult mai bun”, spune medicul Ioan Penţea. 

Cum se taie porcul după regulile UE

Dacă sacrificaţi porcul în propria gospodărie, trebuie să ştiţi că puteţi face asta doar respectând anumite norme, impuse de legislaţia europeană. 

”Legislaţia privind protecţia animalelor în timpul sacrificării stabileşte condiţiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuării acestei operaţiuni. Actul normativ prevede că autoritatea veterinară poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de către proprietarii de animale numai pentru consumul propriu, cu recomandarea ca animalele respective să fie asomate în prealabil, adică să fie ferite de suferinţă sau durere în timpul prinderii şi înjunghierii. 

Asomarea, care la specia porcină se efectuează cu un pistol cu glonţ captiv, este un procedeu care, atunci când este aplicat unui anima,l cauzează acestuia pierderea cunoştinţei până în momentul înjungherii. Operaţiunea de asomare a animalelor înainte de sacrificare se practică obligatoriu în abatoarele autorizate şi se practică la cerere şi în gospodăriile individuale cu animale”, explică medicul. 

Cât de important este examenul trichineloscopic  

După ce aţi tăiat porcul, este obligatoriu să duceţi carnea la examenul trichineloscopic, înainte de a începe pregătirea preparatelor tradiţionale. Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Omul se îmbolnăveste consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau afumată. 

   

”Boala, la om se manifestă prin febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale fetei „boala capetelor umflate”. Trichineloza la om poate fi tratată, reuşita tratamentului fiind condiţionată în primul rând de rapiditatea instituirii diagnosticului. 

Măsurile de prevenire cele mai eficiente sunt controlul sanitar veterinar al cărnii provenite de la animale sacrificate în abatoare şi în gospodăriile individuale (porc, nutrie, cal) precum şi al vânatului comestibil (mistreţ, urs) prin examen trichineloscopic; achiziţionarea cărnii de porc numai din abatoare, hale, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, pe care este aplicată marca de sănătate (ştampila); carnea proaspătă destinată valorificării în unităţile autorizate sanitar veterinar trebuie să provină  numai din abatoare autorizate sanitar- veterinar, să fie marcată (ştampilată) şi însoţită de certificat sanitar veterinar, eliberat de medicul veterinar oficial al unităţii de origine, care atestă salubritatea şi calitatea acesteia; carnea provenită de la porcii crescuţi în gospodăriile individuale poate fi utilizată numai pentru consum familial, în exploataţia de origine, după efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic, la sediul circumscripţiilor sanitare veterinare care funcţionează în municipiile, oraşele şi comunele judeţului Sibiu, fiind interzisă comercializarea acesteia, inclusiv în unităţile autorizate sanitar veterinar”, mai spune medicul veterinar. 

Vă mai recomandăm: 

Ponturi pentru vacanţa de iarnă ieftină. Cum se pot cumpăra bilete în staţiuni scumpe la preţ de chilipir

Consultanţi în cadrul unei agenţii de turism au explicat pentru ”Adevărul” care sunt aspectele care trebuie luăte în calcul, în funcţie de tipul de vacanţă pentru care optăm.

Cum îţi poţi recupera permisul de conducere în instanţă: unde pot greşi poliţiştii atunci când te trag pe dreapta

Un avocat a explicat, pentru „Adevărul”, când avem şanse să ne recuperăm în instanţă permisele de conducere după ce am fost opriţi în trafic de poliţişti.

Cum aflăm kilometrii reali ai unei maşini second-hand. Metode infailibile folosite de samsari pentru a găsi „viciile ascunse“

Mulţi dintre cumpărătorii de autoturisme second-hand le găsesc abia după achiziţie „viciile ascunse“. Un specialist a explicat, pentru „Adevărul“, care sunt greşelile cele mai comune făcute de clienţii neexperimentaţi.

Sibiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite