PORTRET: Ştefan Aftodor este dascălul eminent îndrăgostit de istorie/Află de aici realizările viitorului doctor în istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de la „Fănuş Neagu" este de părere că sistemul de învăţământ este „controlat şi politizat". Consideră că românii n-ar trebui să renunţe la moralitate, la Dumnezeu.

Absolvent, în anul 2001, al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Ovidius" Constanţa (cu media generală 9,54 şi nota 10 la licenţă), profesorul Ştefan Aftodor, de la Şcoala „Fănuş Neagu" (fostă Şcoala nr. 2), de pe Şoseaua Buzăului, este permanent preocupat de cunoaştere.

În 2003, a devenit master în Istorie Medievală, tema predilectă fiind istoria gurilor Dunării şi a bazinului pontic în secolele XIV-XV. Acum, este la un pas de a obţine doctoratul.

„Lucrarea de doctorat are ca temă boierimea din Ţara Românească în prima jumătate a secolului XVII (epoca Mihai Viteazul - Matei Basarab). Întotdeauna m-a interesat să găsesc răspunsuri, să cunosc, să aflu lucruri inedite", ne-a spus dascălul de la „Fănuş Neagu".

„E criză morală"

Profesorul Aftodor respectă valorile morale şi creştine şi nu este de acord cu nedreptăţile.

„Deşi mulţi bravează cu ideea de dreptate, de meritocraţie, la prima ocazie «personalizează», renunţă la principii şi caută să-şi atingă scopurile prin orice mijloace. Cel mai mult mă deranjează renunţarea la Dumnezeu, aceasta accentuează criza prin care trece societatea. Dacă am rezolva criza morală, am scăpa şi de cea economică", a opinat profesorul de istorie.

Imediat după absolvirea facultăţii, în 2001, Ştefan a susţinut examen de titularizare, nota obţinută permiţându-i să aleagă o instituţie de învăţământ mai bună.

„Am ales Şcoala nr. 2 «Fănuş Neagu», lucru pe care nu-l regret, deoarece aici am întâlnit copii remarcabili. Deşi îi nedreptăţesc pe ceilalţi, trebuie să dau, totuşi, un nume. Lavinia Chiţuleasa este unul dintre copii deosebiţi, de care sunt mândru. A obţinut 9,35 la Olimpiada de istorie - faza naţională", ne-a mărturisit profesorul.

Un an la „Bălcescu"

În 2006, Ştefan Aftodor a susţinut, din nou, examen de titularizare, pentru a putea preda la prestigiosul liceu brăilean „Nicolae Bălcescu". Experienţa a fost una deosebită.

„Din păcate, sistemul de învăţământ nu mai permite ca posturile foarte bune să fie scoase la concurs, la titularizare. De fapt, abia dacă mai apare câte un post, din când în când, prin zonele extreme ale judeţului", a spus Aftodor.

Bun dascăl, profesorul de istorie are, totodată, o bogată activitate ştiinţifică. A publicat 14 articole şi recenzii în „Studii şi articole de istorie medievală", „Revista istorică", „Istros" (editată de Muzeul Brăilei) şi alte publicaţii de profil. Alte lucrări urmează să fie scoase de sub tipar.

Ce-i place

„Îmi place foarte mult istoria. Sunt încontinuu preocupat să-mi formez o cultură istorică. Am studiat fiecare epocă în parte şi am pus accent pe studiul izvoarelor. Sunt specializat în istorie medievală românească, însă am studiat mult istoria gurilor Dunării”.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac ipocrizia şi minciuna, faptul că oamenii nu sunt „pe măsura vorbelor". Nu-mi place că oamenii sunt atât de preocupaţi să poarte o „mască", încât îşi pierd, inevitabil, identitatea. În final, ei ajung să fie propria „mască"”.

Întrebări şi răspunsuri

Ce dăunează cel mai mult sistemului de învăţământ actual ?

„Din păcate, este mult prea controlat şi politizat, fapt ce împiedică o reală egalitate de şanse şi subminează tocmai idealurile educaţionale. Acest lucru anihilează meritocraţia şi permite ascensiunea unor false valori. Ştiu cazuri de «dascăli» care au ajuns profesori fiind învăţători şi nu au dat niciun examen pentru a face trecerea la un alt nivel".

Cine sunt, în ultimă instanţă, cei mai afectaţi ?

„În primul rând, tinerii din sistem - profesori şi învăţători - precum şi proaspăt absolvenţii de facultate, care numai şanse egale nu au atunci când încep o carieră didactică. În aceeaşi măsură, sunt afectaţi elevii, pentru că o competiţie reală între profesori nu ar aduce decât beneficii şcolii".

Profil

Născut: 8 februarie 1978, Brăila.

Studii: Facultatea de Istorie; master în istorie medievală; doctorand al Institutului de Istorie „N. Iorga".

Ocupaţie: Profesor la Şcoala „Fănuş Neagu" Brăila.

Familie: Căsătorit, un băieţel

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite