Portret: Conf. dr. ing. Gheorghe Marin şi-a dedicat viaţa cercetării ştiinţifice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conf. univ. dr. ing. Gheorghe Marin a adus viaţă în "deşert"
Conf. univ. dr. ing. Gheorghe Marin a adus viaţă în "deşert"

A muncit jumătate de secol să aducă agricultura acolo unde nimeni nu credea că poate creşte vreo plantă - pe solurile sărăturate. Conf. dr. ing. Gheorghe Marin şi-a dedicat mai bine de jumătate din activitate efectuând diverse studii privind exploatarea terenurilor şi amenajările pentru irigaţii, valorificarea solurilor sărăturate, prevenirea degradării fertilităţii solurilor şi supravegherea şi protecţia ecosistemelor agric

Totul a început după absolvire, în 1964, ca şef de promoţie, a Institutului Agronomic „Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi, cu specialitatea inginer în agricultură.

„În 1967 am fost atestat ca şi cercetător ştiinţific stagiar pe profilul „agrofitotehnia culturilor de câmp", iar în 1975 am devenit cercetător ştiinţific principal gradul III, perioadă în care mi-am desfăşurat activitatea la Staţiunea Experimentală Agricolă Brăila, mai târziu denumită Staţiunea Centrală de Cercetare pentru Ameliorarea Solurilor Sărăturate (SCCASS)", ne-a povestit Gheorghe Marin.

Viaţă în „deşert"

În perioada 1981 - 1990 a fost responsabil executiv al Programului Naţional de Cercetare „Ameliorarea şi valorificarea intensivă a solurilor saline şi alcaline, prevenirea şi combaterea proceselor de sărăturare secundară", coordonat de SCCASS Brăila.

În 1995 primeşte gradul I de Cercetător Ştiinţific Principal, perioadă în care era preşedinte al Consiliului Ştiinţific al SCCASS Brăila.

În 2000 devine conferenţiar universitar la „Dunărea de Jos" Galaţi, unde, până în 2003, a predat mai multe cursuri de specialitate la Facultatea de Inginerie Brăila, la specialităţile agricultură şi ingineria mediului, la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrative şi Centrul de Formare Continuă şi Transfer Tehnologic.

În 2003 scoate de sub tipar lucrarea „Cercetări pedologice şi hidrologice în cursul exploatării sistemului de irigaţii Terasa Brăilei Nord - Cazasu", care reprezintă rezultatele activităţii de cercetare ştiinţifică aplicativă obţinute în Câmpia Brăilei, în primii ani de exploatare, 1971-1979, cercetări efectuate în cadrul lucrărilor de doctorat, finalizate în 1980.

Întrebări şi răspunsuri

Cât înseamnă munca în toţi aceşti ani de activitate?

"Rezultatele activităţii profesionale au fost concretizate în circa 2500 de pagini, constând în rapoarte ştiinţifice, însoţite de circa 800 de tabele, 1200 grafice, zeci de planuri şi hărţi pedologice, hidrogeologice, hidrochimice, susţinerea în sesiuni publice a peste 200 de referate şi comunicări ştiinţifice".

Care este cel mai important lucru lăsat în urmă?

"În calitate de cercetător, am fost nominalizat şi am participat, în perioada 1965-2003, la activitatea de perfecţionare profesională a specialiştilor din agricultură din Brăila, Galaţi, Vrancea, Ialomiţa. De asemenea, în calitate de cadru tehnic din domeniul cercetării ştiinţifice agricole, am făcut parte din diferite colective de specialişti pentru rezolvarea unor probleme tehnice, de consultanţă, la nivel local, zonal şi nu numai".

Profil:

Născut. 1 mai 1940, comuna Oancea, judeţul Galaţi.

Studii. Institutul Agronomic „Ion Ionescu de la Brad", Iaşi.

Ocupaţie. Pensionar.

Familie. Căsătorit.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite