Iuliean Hornet, omul pentru care locul II nu există

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este inventator şi doctor în marketing. Cea mai cunoscută invenţie este centrala termică Eco-Hornet, care este, ea însăşi, o realizare revoluţionară în domeniu.

Născut : 18 mai 1950, în Tudor Vladimirescu- Brăila
Studii: Facultatea de Marketing Bucureşti
Profesie: inventator şi om de afaceri
Familie: căsătorit, 2 copii şi 4 nepoţi

Pentru Iuliean Hornet viaţa a fost un lung şir de căutări. În copilărie, în anii '50, împreună cu fratele său mai mare cu doi ani, îşi făcea singur jucăriile. De la camioane, la macarale şi excavatoare cu care transportau pământul din grădiniţa din spatele casei, la linii de căi ferate pe care trecea trenul de marfă, toate erau de concepţie şi execuţie proprie. Se poate spune că activitatea de invetator şi inovator de atunci a început.

În anul 1972 a absolvit Şcoala de Maiştii militari a Forţelor Terestre, ca şef de promoţie. A fost repartizat ca şef de atelier de reparaţii al Diviziei Tudor Vladimirescu, fiind la vremea respectivă cel mai tânăr militar cu o astfel de funcţie.

„Acolo am realizat primele două invenţii brevetate. Am realizat un dispozitiv cu care se puteau trage proiectile de manevră pe mitralierele tancului T34-85, aflat pe atunci în dotarea armatei. Până la realizarea dispozitivului, mitraliera de pe tanc (jumelată) şi cea din cutia blindată nu puteau trage decât muniţie de război", ne-a povestit Iuliean Hornet.

Viteză ca-n primul război mondial

Membru al comisiei de încercări şi omologări militare, a lucrat la testarea şi punerea în fabricaţie a tunului antitanc de 100 mm, piesă de artilerie aflată încă în uz inclusiv la Brăila în cadrul Batalionului 285 Artilerie „Vlaicu Vodă".

„Conform proiectului, piesa de artilerie trebuia să se deplaseze cu maxim 30 km/h, în teren accidentat. Am remocat tunul, de un camion DAC 6X6 şi am mers cu el cu 60-70 km/h prin ploligon. O roată de la tun s-a rupt şi a trecut pe lângă noi. Şefii comisiei m-au ameninţat că voi plăti tunul din soldă", şi-a depănat amintirile fostul maistru militar.

„Am spus atunci că bunicul meu povestea cum s-au retras în primul război mondial de le Turtucaia. S-au deplasat noaptea cu 30 de km/h , tractând tunurile cu caii. Aşa că eu plătesc tunul dar nu dau aviz pentru niste sarcini ca-n primul război mondial. Generalii veniţi la omologare au râs şi mi-au dat mână liberă. Aşa s-a trecut la modificarea sistemului de rulare care este aplicat pe tunurile actuale", ne-a destăinuit acest caz, deloc cunoscut publicului, Iuliean Hornet.

Centrala minune

„Centrala ecologică a rezutat în urma unor cercetări asidue, vreme de patru ani. Fratele meu s-a ocupat de dinamica arderilor iar eu am conceput partea mecanică şi de automatizare a centralei. A fost o cercetare 100% privată, toate experimentele fiind făcute acasă la noi, unde am amenjat în timp un atelier cu tot ceea ce trebuie", ne-a spus cu mândrie inventatorul.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Există un lucru căruia nu-i puteţi aduce îmbunătăţiri?

I.H.: Unul dintre ele ar fi tancul t-72 importat în număr de 12 bucăţi din U.R.S.S în anul 1978. La prima vedere era perfect, avea un sistem de încărcare automat şi o putere de foc incredibilă. Dar ulterior şi accesat a fost sensibil modificat rezultând modelul românesc TR-125 cu performaţe mult superioare actualului TR 85 M dar enorm de scump, fapt ce încă îl ţine departe de linia de fabricaţie.

Care credeţi că va fi succesul centralei Eco Hornet?

I.H.: Ea a fost mult mai accesibilă în Germania, Polonia sau Canada. Dar cum lucrăm la un nou proiect de focar prin care vom putea arde inclusiv boabe de porumb, credem că vom asista la o explozie a cererii, mai ales în zonele rurale.

Ce-i place

Să munceasă! Când este obosit intră în atelierul pe care-l are acasă şi începe să şurubărească. Repară ceva, face ceva, orice numai să nu stea locului. Iar între metale, profile şi şuruburi se simte cel mai bine. Îi place să călătorească cu maşina. Nu pe autostrăzi. Pe drumuri normale unde se merge mai încet şi unde poţi vedea totul de jur împrejur.

Ce nu-i place

Treaba de mântuială. Crede că mai bine lungeşti termenul de execuţie dar faci fiecare trebuşoară aşa cum trebuie, perfect. Iar acest lucru nu este valabil doar pentru lucrări de anvergură, ci inclusiv pentru treburile casnice.

Brăila

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite