Dozatorul de medicamente pentru uituci, invenţia unui elev pasionat de robotică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
suursa: Arhivă Personală
suursa: Arhivă Personală

Un elev din Brăila a creat un dozator de medicamente pentru persoanele care uită să îşi ia pastilele la anumite ore sau care au mai multe pastile de luat. Proiectul va intra în cursa pentru competiţia InfoEducaţie.

Sebastian Roşioru are 15 ani şi este elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional ”Gh. M. Murgoci” Brăila, fiind pasionat de robotică. Ideea de crea un dispozitiv de medicamente i-a venit atunci când a auzit o discuţie între două persoane în vârstă.

„Am asistat la o discuţie între două persoane în vârstă, una dintre ele se plângea că are foarte multe medicamente de luat şi îi este frică să nu uite să le ia pe unele. Am lucrat aproximativ două luni, ceea ce reprezintă 90% din proiectul final, restul fiind mici ajustări”, povesteşte Sebastian .

Dispozitivul nu este un simplu dispenser de medicamente. Pe lângă dozajul programat poate anunţa un aparţinător/membru al familiei în cazul în care persoana în cauză nu a luat pastilele la timp. O persoană alimentează dispozitivul, care la ora indicată emite un semnal sonor specific de atenţionare.

„Dacă persoana nu îşi ia medicamentele, dispozitivul va trimite un e-mail sau mesaj apropiaţilor care află astfel că pacientul nu a luat doza indicată pentru ora respectivă. Bolnavul va putea fi contactat telefonic de cel desemnat să aibă grijă de el pentru a fi atenţionat asupra medicamentelor sau chiar va primi vizita celui care îl îngrijeşte”, povesteşte tânărul.

Dispenserul de medicamente a luat naştere în cadrul „Makerspace”, un proiect iniţiat de Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” din Brăila, care are ca scop promovarea educaţiei STEM-Ştiinţe, Tehnologie, Inginerie, Artă şi Matematică, dar şi a tinerilor valoroşi. Aici, Sebastian Roşioru a reuşit să îşi descopere abilităţile şi pasiunea pentru modelare şi simulare 3 D.

„Am învăţat de la cei mai mari”

   

„Am învăţat de la cei mai mari din echipa Helix, dar şi ei au mai învăţat câte ceva de la mine. Aici am avut ocazia să lucrez cu echipamente deosebite pe care altfel nu aveam cum să le descopăr. (…) Un alt proiect realizat a fost o tastatură inteligentă care îşi avertizează utilizatorul că trebuie să o dezinfecteze, cu care am luat locul II la Concursul Naţional Proiecte de mediu”, povesteşte tânărul.

Sebastian are planuri mari de viitor. Îşi doreşte să realizeze un mini-robot umanoid care foloseşte inteligenţa artificială. Cât despre pandemie şi şcoala online, tânărul afirmă că există şi laturi „bune”: „Faptul că nu am făcut cursuri la şcoală nu m-a afectat atât de mult, pentru că mi-am dedicat mai mult timp pasiunilor mele, proiectarea 3D şi roboticii. Cu colegii comunic frecvent pe reţelele de socializare şi când vremea ne permite ieşim şi ne întâlnim, respectând normele ce se impun”.

Dozatorul de medicamente pentru uituci va intra în cursa pentru competiţia InfoEducaţie. Este un concurs în urma căruia premianţii, care câştigă faza naţională, vor avea posibilitatea să intre la facultate fără admitere.

„Toţi cei care au trecut pragul Makespace-ului au învăţat să aplice şi să dezvolte principiile de lucru care au la bază conceptul STEAM (Ştiinţe, Tehnologie, Inginerie, Artă şi Matematică). Au  învăţat să lucreze în echipă, să realizeze roboţi adevăraţi şi au avut oportunitatea să participe la diverse competiţii şi concursuri specifice, căpătând recunoaşterea muncii lor odată cu premiile obţinute”, spune coordonatorul proiectului, bibliotecarul Silviu Octavian Gheorghe.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Dispozitivul inventat de o olimpică pentru secţiile ATI din spitale. „Îmi place să înfrunt convenţionalul”

Inovaţia unui elev: braţul robotic util în medii toxice şi radioactive. „Roboţii chiar pot salva vieţi“

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite