Brăila: Bolnavii aleargă de la o farmacie la alta fiindcă banii pentru medicamente gratuite şi compensate s-au terminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farmacistul Ion Bobaru
Farmacistul Ion Bobaru

Fondul alocat pentru medicamentele gratuite şi compensate a fost epuizat pentru luna octombrie. Farmaciile eliberează reţetele în regim compensate sau gratuit doar pe riscul lor şi în baza înţelegerilor cu furnizorii de medicamente din ţară. Însă nici aceştia nu mai sunt înţelegători.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a epuizat fondurile, iar farmaciile care mai eliberează la acest moment medicamente pe reţete gratuite sau compensate o fac pe riscul lor. Prioritari sunt bolnavii incluşi în programele naţionale. Astfel, oamenii sunt obligaţi să alerge de la o farmacie la alta.


"Ştim că CJAS a epuizat deja plafonul pe luna octombrie pentru medicamentele gratuite/compensate. În acest moment, unii mai dau medicamente în acest regim şi riscă, iar alţii nu mai eliberează deloc", a susţinut farmacistul Ion Bobaru.


Pentru ca totuşi să poată funcţiona, unele farmacii recurg la diverse înţelegeri cu furnizorii, să-i păsuiască la plată până când Casa face decontările.

Pastile cu ţârâita

"De regulă, asta se întâmplă cam după 200 de zile calendaristice. Când se primesc banii, prioritari sunt furnizorii şi apoi celelalte cheltuieli", ne-a mai declarat Ion Bobaru, farmacistul de la Faltis.


De cealaltă parte, medicii de familie eliberează în continuare reţete gratuite şi compensate, pentru că, spun ei, nu pot obliga pacienţii să înţeleagă că fondurile au fost epuizate.

Medicii dau reţete

"Pentru bolile cronice, valabilitatea unei reţete este de 30 de zile, astfel că în acest interval poate exista posibilitatea ca pacientul să găsească o farmacie de la care să poată procura medicamentele pe reţetă gratuită sau compensată", ne-a declarat dr. Viorica Naumov preşedintele Medicilor de Familie - Medicină Generală.


De asemenea, este foarte dificil pentru cei care au afecţiuni acute şi subacute.

"În astfel de situaţii, noi eliberăm reţetele şi explicăm pacienţilor că îşi pot lua medicamente şi pentru câteva zile, până când se rezolvă problema fondurilor", ne-a mai spus dr. Viorica Naumov.

Plafon depăşit cu 400.000 de lei

La data de 18 octombrie, fondul alocat pentru luna în curs fusese deja epuizat. Plafonul de 3.000.000 lei stabilit pentru luna octombrie a fost depăşit cu 404.568 lei. Este vorba atât despre medicamente cu şi fără contribuţie personală, cât şi despre medicamente pentru bolile cronice aprobate prin Comisiile de experţi ai CNAS.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite