Unul dintre cele mai bizare ritualuri din vechea Europa. Cranii umane în vârf de par şi alte detalii şocante

0
0
Craniile înfipte în pari FOTO Nature.com adaptat de la Frederik Hallgren/ The Cultural Heritage Foundation
Craniile înfipte în pari FOTO Nature.com adaptat de la Frederik Hallgren/ The Cultural Heritage Foundation

În Suedia a fost descoperită una dintre cele mai şocante şi ciudate scene ritualice din istoria vechii Europe. Specialiştii vorbesc despre „vânători de capete”,  zeci de victime, scene bizare, greu de înţeles în zilele noastre.

În anul 2009, în zona Kanaljorden, o arie mlăştinoasă de lângă râul Motala Strom, în Suedia, o echipă de muncitori lucra la realizarea unui pod peste râul Motala. 

Specialiştii care făceau descărcarea arheologică au oprit însă lucrările. În mlaştini au găsit vestigii preţioase. Mai precis, era vorba despre unelte şi arme din os şi piatră, dar şi rămăşiţe umane şi animale. 

În anul 2011, o echipă condusă Fredrik Hallgren de la Cultural Heritage Foundation au început săpăturile sistematice în mlaştinile de la Kanaljorden. Rezultatele cercetărilor au fost fabuloase dar şi cutremurătoare în acelaşi timp, dând la iveală unul dintre cele mai bizare ritualuri ale vechii Europe.  

Capete în vârf de par

Cea mai şocantă descoperire a fost cea a craniilor umane. În urma analizelor s-a ajuns la concluzia că acestea proveneau de la 11 adulţi şi un copil abia născut. Toate craniile erau înfipte în pari şi depozitate pe fundul unei gropi. Datorită mediului, la două dintre aceste cranii s-au păstrat chiar ţepuşele înfipte din baza acestora. La unul dintre cranii, ţepuşa străpunse cutia craniană, în partea superioară. Fiecăruia dintre cranii le-a fost îndepărtată mandibula. În urma cercetărilor arheologice s-a ajuns la concluzia că patru dintre craniile adulte aparţineau unor femei, iar restul unor bărbaţi. 

Conform datărilor aceştia au trăit acum 8.000 de ani în urmă pe teritoriul Suediei de astăzi, o zonă care a început să fie colonizată de oameni acum 11.000 de ani. Craniile aparţineau membrilor unor triburi mezolitice, de vânători-culegători care foloseau pe scară largă uneltele şi armele din piatră, os şi lemn. Totodată practicau un stil de viaţă seminomand, migrând probabil sezonier în funcţie de circulaţia turmelor de erbivore. Aveau însă o viaţă spirituală intensă, dovedită şi de ceea ce s-a descoperit la Kanaljorden. 

Un ritual bizar şi multe semne de întrebare

Site-ul de la Kanaljorden demonstrează existenţa unui ritual bizar şi în acelaşi marcat de cruzime. Cel puţin 11 persoane au fost decapitate, iar capetele lor puse în vârful parilor. Dispunea nu era întâmplătoare, iar fiecare craniu înfipt în par era înconjurat de oase de animale dispuse într-un anume fel. Ca şi cum scheletul animal era reconstruit şi combinat în mod ritualic cu craniul uman, ca o transpunere a existenţei după moarte, într-un trup zoomorfic. 

În jurul craniilor fără mandibule erau dispuse de asemenea unelte şi arme. Charlottenborgs Slott, un muzeu de lângă oraşul Motala a cerut realizarea unei reconstrucţii faciale a unuia dintre defuncţi. Era vorba despre un bărbat de 50 de ani care a trăit acum 8 milenii. Sub capul decapitat, înfipt în par, specialiştii i-au descoperit şi trupul. Era învelit într-o piele de mistreţ, ca o pelerină. Avea o constituţie robustă, impresionantă, ochi albaştrii şi pielea albă.

Se presupune că pielea îi era colorată, cu ajutorul cretei, în zona pieptului, iar părul şi barba îi erau cărunte. Conform analizelor ADN, Ludvig, cum a fost numit defunctul, era diferit de femeile sacrificate, de exemplu. Acestea aveau pielea închisă şi părul blond.  Nu se ştie de ce au fost sacrificaţi aceşti oameni. Analizele osteologice arată urme evidente de traumă la nivelul craniilor. 

Femeile au fost lovite brutal în zone cefei, în timp ce bărbaţii au sfârşit prin lovituri aproape frontale, în zona tâmplelor şi a feţei. După ce au fost ucişi şi decapitaţi, defuncţii au fost depuşi, cu captele tăiate peste morminte, înfipte în pari şi cu acele aranjamente bizare ale oaselor de animale. 

Totul era aranjat pe o platformă mare de piatră, care între timp s-a scufundat în mlaştină. Era ca o zonă de sacrificiu. În jur au fost găsite în jur de 40 de ţepuşe. Este posibil ca numărul craniilor să fi fost mult mai mare. Se presupune că exista o practică ritualică a vânătorii de capete, craniile inamicilor fiind expuse ca trofee. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Mătrăguna, planta care mărită fetele. Legenda impresionantă legată de numele plantei otrăvitoare

Fărşang, ritualul ancestral păstrat cu sfinţenie în Ţara Lăpuşului. Alungă iarna

Mai multe - Botoşani

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite